Порошенко вважає: підписавши

Порошенко вважає: підписавши "формулу Штайнмаєра", Україна зреклася дорожньої карти "Мінська"

Укрінформ
Підписавши "формулу Штайнмаєра", Україна добровільно зреклася дорожньої карти імплементації Мінських угод.
Про це під час виступу в парламенті у середу заявив п’ятий президент України та народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Приймаючи “формулу Штайнмаєра”, Україна добровільно зреклася дорожньої карти імплементації "Мінська", який був підтриманий нашими німецькими і французькими партнерами, це є абсолютно чіткий документ, який був розроблений, і я буду просити, щоб кожен народний депутат отримав його і переконався в цьому", - сказав Порошенко.

Він додав, що Україна зараз не порушує питання щодо миротворчого контингенту за рішенням Ради безпеки ООН, які підтримали всі наші партнери, і тільки президент РФ Володимир Путін був проти.

Порошенко вкотре наголосив, що жодної "формули Штайнмаєра" не існує в природі, це російська вигадка".

"Ніколи до вчорашнього дня жоден представник України ні письмово, ні в іншій формі ніколи не схвалював "формулу Штайнмаєра". Я вам це кажу як безпосередній учасник самітів нормандського формату, де неодноразово Путін намагався протягнути цю версію, і українська сторона завжди давала рішучу відсіч, і наші німецькі, французькі та американські партнери завжди підтримували українську сторону", - сказав він.

За словами Порошенка, "формула Штайнмаєра" захищає російські інтереси.

"Формула Штайнмаєра" з учорашнього дня, якби зараз вас не намагалися переконати у в зворотному, після того як на весь світ було заявлено, що Україна її схвалила, лише з вчорашнього дня стала частиною цього процесу”, - додав політик.

Він наголосив, що оцінку "формулі Штайнмаєра" вже висловив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. "На запитання, а що ж воно буде на окупованих територіях, Лавров сказав, що буде, як у Придністров’ї, це його бачення. Ватажки бандитських формувань пішли далі і дві години тому заявили, що схвалення Україною "формули Штайнмаєра" фіксує, підтверджує і забезпечує право народу Донбасу на самовизначення", - підсумував Порошенко.

Читайте також: Порошенко вважає, що підписання "формули Штайнмаєра" - це послаблення санкцій проти РФ

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст так званої формули Штайнмаєра. За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-