Луценко: В України немає підстав для розслідування щодо Байденів

Луценко: В України немає підстав для розслідування щодо Байденів

Укрінформ
Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє про відсутність причин проводити в Україні розслідування щодо потенційного суперника президента США Дональда Трампа на виборах 2020 року Джо Байдена та його сина.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC.

"Я не знаю жодних причин проводити розслідування щодо Джо Байдена чи Хантера Байдена (сина Джо Байдена, який працював у раді директорів компанії Burisma, діяльність якої розслідують українські правоохоронці - ред.) згідно з українським законодавством", - сказав ексгенпрокурор.

Луценко заявив, що будь-яке розслідування щодо Байдена та його сина може початися лише у США.

"Це юрисдикція США", - сказав він, додавши, що "ймовірне розкрадання" в Burisma "сталося за два-три роки до того, як Хантер Байден став членом ради".

Луценко також заявив, що зустрічався з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані, який запитав його, чи можна провести розслідування щодо Байденів в Україні.

"Я сказав йому те саме, що я сказав вам - це не моя юрисдикція. Це може бути юрисдикція США. Якщо ви надішлете мені запит, так, я дам вам всю офіційну інформацію, але це не юрисдикція України - така була моя відповідь", - стверджує Луценко.

"Я нічого не можу робити (у справі - ред.), яка не пов'язана з українським законодавством", - додав ексгенпрокурор України.

Як повідомлялося, обговорення Дональдом Трампом з Президентом України Володимиром Зеленським питання розслідування щодо Байденів в Україні призвело до початку розслідування у Конгресі в рамках процедури імпічменту президента США.

Стенограма дзвінка, який Трамп зробив Зеленському 25 липня, свідчить, що він закликав його розслідувати недоведені підозри щодо Джо Байдена та його сина.

Своєю чергою Зеленський заявив, що Трамп не чинив на нього жодного тиску.

Водночас Трамп та його союзники припускають, що Байден, перебуваючи на посаді віцепрезидента в адміністрації Барака Обами, у 2016 році виступав за звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна, оскільки той проводив розслідування щодо приватної української компанії з видобутку природного газу Burisma, в якій працював Хантер Байден.

Хантер Байден став одним з директорів Burisma у 2014 році, у той час коли його батько займав ключову роль у політиці США щодо України.

Нині Джо Байден змагається за право стати кандидатом Демократичної партії проти Трампа на виборах 2020 року.

У скарзі, поданій у серпні, інформатор - агент ЦРУ - повідомив про своє "невідкладне занепокоєння" тим, що Трамп начебто використовував свої повноваження, щоб домогтися "втручання іноземної країни" на виборах у США 2020 року.

Читайте також: Джуліані відмовився свідчити у Конгресі без консультацій з Трампом

Демократи звинувачують Трампа у незаконній спробі отримати допомогу від іноземної держави з метою дискредитувати Байдена.

Розслідування щодо імпічменту, розпочате у вівторок, 24 вересня, зараз зосереджено на заклику Трампа до Президента України під час розмови 25 липня.

Трампа також звинувачують у використанні військової допомоги для України як інструменту для перемовин щодо цього питання.

Президент Трамп відкинув усі звинувачення, назвавши їх "черговим полюванням на відьом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-