Польща чекає від Зеленського зняття мораторію на ексгумацію в Україні

Польща чекає від Зеленського зняття мораторію на ексгумацію в Україні

Укрінформ
Польща готова відновити пошуково-ексгумаційні роботи в Україні відразу після отримання згоди української сторони.

Про це в Сенаті Польщі заявив голова Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Зараз побачимо, якою буде відповідь, реальна відповідь з боку української держави... Зараз наші можливості (проводити ексгумації – ред.) заблоковано. Якщо це зміниться, то вже завтра наші спеціалісти можуть поїхати в ці місця”,- підкреслив Шарек.

Він звернув увагу на слова Президента України Володимира Зеленського про готовність Києва скасувати так званий мораторій на проведення польською стороною пошуково-ексгумаційних робіт.

За його словами, рішення зараз – за українською владою. Він нагадав, що у травні 2018 року ІНП висилав до Києва перелік 12-14 місць, де польська сторона хотіла вести пошуково-ексгумаційні роботи.

Шарек підкреслив, що ці місця стосуються не лише періоду Волинської трагедії, але й інших історичних періодів: Першої світової війни, польсько-більшовицької війни 1920 року, 1939 і 1944-1945 років.

Голова ІНП зазначив, що раніше українська сторона також декларувала скасовування мораторію, але цього так і не зробила.

Як повідомлялося, українська сторона призупинила виконання польською стороною в Україні пошуково-ексгумаційних робіт у зв’язку з руйнуванням на півдні Польщі пам’ятника УПА у Грушовичах. До цього упродовж 2014-2017 років на польсько-українському прикордонні було знищено хуліганами чи сплюндровано ще кілька місць пам’яті українців.

Читайте також: Бородянський обговорив з послом Польщі процедуру ексгумації поховань

Під час зустрічі у Варшаві 31 серпня з польським лідером Анджеєм Дудою Президент Володимир Зеленський вийшов з ініціативою скасувати рішення про призупинення пошуково-ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, але польська сторона також повинна упорядкувати українські місця пам’яті в Польщі. Водночас, Зеленський також запропонував створити спільний український курган пам’яті на українсько-польському кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-