Стенограма розмови Трампа і Зеленського:

Стенограма розмови Трампа і Зеленського: "ЄС" хоче почути Рябошапку у Раді

Укрінформ
У партії "Європейська солідарність" заявили, що в стенограмі розмови між президентами США і України Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським останній дозволив собі висловлювання, які можуть ускладнити міжнародну підтримку України.

Про це йдеться у заяві партії, оприлюдненій у четвер на сайті політсили.

"Резонансне і неузгоджене з ним, за словами самого Президента України Зеленського, оприлюднення конфіденційної міжнародної розмови стало першим подібним випадком, який свідчить про відсутність необхідного рівня комунікацій між офісами президентів України та Сполучених Штатів. Як стало відомо з самої стенограми, під час розмови Президент Зеленський поставив під сумнів допомогу, яка протягом останніх років надавалася Україні Європейським Союзом, зокрема Німеччиною і Францією. А також зробив відверту заяву, що новопризначений генеральний прокурор є "100 відсотків його людиною", чим поставив під сумнів незалежність і неупередженість на лише самого генпрокурора, а й прокуратури як інституції в цілому", - йдеться у повідомленні.

У "Європейській солідарності" наголосили, що подібні висловлювання Президента можуть ускладнити міжнародну підтримку України.

"ЄС" закликає Президента Зеленського, його Офіс і МЗС докласти всіх зусиль для збереження двопартійної підтримки України в США, також зберегти високий рівень довіри і підтримки з нашими європейськими партнерами, зокрема країнами нормандського формату... Ми цінуємо надану протягом п’яти років військову, макрофінансову та безпекову допомогу Україні з боку США і ЄС та звертаємося до влади з вимогою зберегти довірливі взаємини з усіма партнерами на тому рівні, щоб Україна не залишилася сам на сам з агресивною політикою Путіна", - заявили у "Євросолідарності".

У партії наголосили, що "хизування Президента України тим, що новий "генеральний прокурор є 100% його людиною" ставить під сумнів можливість неполітизованої, неупередженої, незаангажованої роботи прокуратури і правосуддя в Україні в цілому".

"Викликає глибоке занепокоєння той поспіх, з яким пропихувалися зміни до закону про прокуратуру, що перекреслили зобов’язання України перед Європейським Союзом у частині реформування цієї інституції, та повертають цей орган на роки і десятиліття назад до карально-репресивної машини", - йдеться у заяві.

Читайте також: Конгрес оприлюднив текст скарги щодо розмови Трампа із Зеленським

Зазначається також, що "Європейська солідарність" вважає за необхідне запросити в парламент генерального прокурора Руслана Рябошапку "для роз’яснення конфлікту інтересів та позиції, що він є "людиною Президента", а не слугою закону". "У вівторок на погоджувальній раді "ЄС" виступить з такою ініціативою", - додали у політсилі.

Як повідомлялося, минулого тижня у США виник політичний скандал, коли співробітник розвідки, який опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером" (яким виявився Володимир Зеленський), подав скаргу своєму керівництву. На його думку, окремі висловлювання президента США можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою змусити відкрити розслідування проти сім'ї Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

25 вересня стенограма розмови Трампа і Зеленського була оприлюднена на сайті Білого дому.

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-