Лукашенко готовий помилувати Шаройка в обмін на затриманого білоруса

Лукашенко готовий помилувати Шаройка в обмін на затриманого білоруса

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий вирішити питання з помилуванням засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка на взаємній основі.

Про це повідомляє БелТА.

"Президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий найближчим часом на взаємній основі вирішити питання з помилуванням засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка та обвинуваченого в Україні білоруського громадянина Юрія Політіки. Про це він заявив сьогодні на зустрічі з представниками українських ЗМІ", - йдеться у повідомленні

За словами білоруського лідера, з цього приводу навіть були домовленості з колишнім президентом України Петром Порошенком, однак, як стверджує Лукашенко, українська сторона не виконала домовленості.

Читайте також: Лукашенко заявив, що Білорусь готова взяти участь у відбудові Донбасу

Як повідомляв Укрінформ, власкор "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко був затриманий у Мінську 25 жовтня 2017 року. Комітет держбезпеки Білорусі висунув йому обвинувачення в "шпигунстві" і створенні агентурної мережі в республіці. Його засудили до 8 років позбавлення волі. Верховний суд Білорусі не коментував судовий процес.

У травні 2018 року голова КДБ Валерій Вакульчик не виключав, що в майбутньому може відбутися обмін незаконно засудженого в Білорусі українця Шаройка на білоруса Юрія Політіку, який перебуває під судом в Україні. А в жовтні того самого року Вакульчик заявляв, що Білорусь розглядає питання про помилування українського журналіста Шаройка.

Громадянин Білорусі Юрій Політіка був затриманий Службою безпеки України 16 червня 2017 року в автобусі Чернігів-Гомель в пункті пропуску "Нові Яриловичі". У телефоні Політіки був знайдений файл, який містив план наступальної операції "Шторм", що проводилася українською армією у зоні АТО. Сам 33-річний чоловік звинувачення в шпигунстві відкидає, каже, що збирався у волонтери в зону АТО. Перше засідання суду відбулося 13 лютого 2018 року, а розгляд справи по суті розпочався у квітні 2019 року.

МЗС Білорусі заперечує причетність Політіки до спецслужб.

Фото: БелТА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-