Кулеба пояснив,  в якому статусі Льовочкіна їде на сесію ПАРЄ

Кулеба пояснив, в якому статусі Льовочкіна їде на сесію ПАРЄ

Укрінформ
Офіційна відмова делегації України від участі в осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи є чіткою демонстрацією, що новий парламент усе пам'ятає та усвідомлює стратегічний національний інтерес держави.

Про це 26 вересня заявив журналістам віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас він підкреслив, що делегація України у ПАРЄ може подати на затвердження свої повноваження на наступні сесії.

"Парламент ухвалив своє рішення, я дізнався про нього від парламенту. Рішення полягає в тому, щоб не подавати повноваження свої на затвердження саме під час осінньої сесії, але це, безумовно, не означає, що вони не будуть подані взагалі ніколи. Тобто є питання процесу, є позиція парламенту, яку треба поважати. Мені в цій позиції подобається те, що новий парламент чітко показав, що він все пам’ятає, і що є щось вище, ніж зміна політичних сил або зміна делегацій - є стратегічний національний інтерес держави, конкретно в Парламентській асамблеї, і новий парламент це усвідомлює", - сказав Кулеба.

Коментуючи делегування партією "Опозиційна платформа - За життя" свого кандидата на сесію, віце-прем’єр зауважив, що "у нас демократична країна".

"По-друге, там є тонкий юридичний момент: справа в тому, що пані Льовочкіна входила і до колишньої делегації, і входить до нової. Відповідно до правил ПАРЄ, до тих пір, поки асамблея не затвердить повноваження нової делегації, повноваження старої делегації залишаються чинними. Тому пані Льовочкіна юридично формально їде туди в статусі члена колишньої делегації, а не нової... Очевидно, вона представлятиме там інтереси, своєї політичної сили, а не інтереси нової української делегації. Це принципова відмінність", - пояснив Кулеба.

Читайте також: Демарш: одна з фракцій ВР відправляє свого представника на сесію ПАРЄ

Як відомо, делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи офіційно відмовилась від участі в осінній сесії організації.

ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у квітні 2014 року через анексію Криму. Оскільки Москва не виконала жодної вимоги відповідних резолюцій Асамблеї, санкції проти РФ продовжувалися кілька разів. На знак протесту російські депутати не брали участі в роботі Асамблеї з 2016 року. Влітку 2017 року Москва припинила сплачувати внески до бюджету Ради Європи, пояснюючи це тим, що делегація Держдуми РФ не має повноцінних прав у ПАРЄ. З'явився варіант, що Росія взагалі покине ПАРЄ. Після цього почали говорити, що неучасть Росії в ПАРЄ обмежує права російських громадян, зокрема неможливість оскарження рішень російського суду в ЄСПЛ.

У ніч проти 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволила делегації РФ вже 25 червня повернутися в асамблею. Ця резолюція виключає повторне запровадження серйозних санкцій проти російських депутатів. У відповідь на це делегації Латвії, Литви, Естонії, Словаччини, України, Грузії та Польщі залишили залу засідань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-