Зеленський вдячний ЄС за підтримку, але не за Північний потік-2

Зеленський вдячний ЄС за підтримку, але не за Північний потік-2

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський розповів, що телефонна розмова з президентом США, у який він критично висловився у бік ЄС, відбувалася у складний момент, коли Росію повернули до ПАРЄ, а санкції не зупинили Північний Потік 2. 

Україна вдячна ЄС за всю підтримку, але побудова російського газопроводу становить пряму загрозу безпеці України, розповів Президент України у Нью-Йорку, відповідаючи на питання власного кореспондента Укрінформу. 

“Я вам кажу дуже чесно. Я за кожне своє слово відповідаю. Я багато разів дякував і продовжую дякувати. Зараз на зустрічі з президентом (США Дональдом - ред.) Трампом я сказав це також. Я вдячний за будь-яку допомогу для України, зокрема, і від наших європейських лідерів. Від пані Меркель, від пана Макрона, і від багатьох інших”, - відповів Президент на питання власкору Укрінформу, чи не створить оприлюднений текст телефонної розмови з критичними словами у бік ЄС проблем з європейськими партнерами. 

Читайте також: Скандальна розмова Трампа й Зеленського. Переклад українською

Водночас Президент пояснив, що телефонна розмова з Трампом відбувалася “у дуже складний період”, коли Росію повернули в ПАРЄ, стало відомо, що жодні санкції не спиняють будівництво “Північного потоку 2”.

“Я говорив про це з усіма лідерами - тими, про яких йшлося у цій розмові та іншими - і багато з них казали: “Ми розуміємо, але у цих питаннях буде так”, - розповів він. 

Президент додав: “Я ні про кого не хочу нічого поганого говорити. Всі, хто нам допомагає - ми всім дякуємо, але я сказав правду. Тому що Північний потік для нас - це загроза. Ви знаєте, велика загроза енергетичній безпеці”, - додав Зеленський. 

Читайте також: У ЄС відповіли на закиди щодо слабкої допомоги Україні: Підтримка безпрецедентна

Він нагадав, що з побудовою російського газопроводу, Україна може втратити до трьох мільярдів доларів США транзитних надходжень.

“Моє бачення - “Північний потік 2” це таке собі поступове зняття санкцій. Це моє особисте бачення, і я його відверто кажу. А за все інше ми дійсно дякуємо. Дуже велику допомогу для нас роблять країни Європейського Союзу”, - підсумував він. 

Читайте також: Німецькі ЗМІ не пройшли повз висловлювань президентів США та України щодо Меркель

Нагадаємо: Президент України Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуває з робочим візитом у США з метою участі у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН а також зустрічався з президентом США Дональдом Трампом.

У середу, 25 вересня, пресслужба Білого дому виклала у відкритий доступ розсекречений документ зі стенограмою телефонної розмови президентів України і США від 25 липня, яка стала причиною політичного загострення у Сполучених Штатах останнім часом.

У розмові Президент України, зокрема, говорить, що ЄС недостатньо допомагає Україні, а справжня допомога надходить лише від США.

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-