МЗС сподівається на перезапуск відносин з Угорщиною після зустрічі Пристайка і Сійярто

МЗС сподівається на перезапуск відносин з Угорщиною після зустрічі Пристайка і Сійярто

Укрінформ
У МЗС розраховують, що сьогоднішня зустрічі міністрів закордонних справ України і Угорщини Вадима Пристайка і Петера Сійярто на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку дасть "новий старт" двостороннім відносинам країн.

Про це заявив заступник директора другого територіального департаменту МЗС України Анатолій Соловей під час міжнародної дискусії "Україна-Угорщина: на шляху до порозуміння", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні о 10 год. за нью-йоркським часом відбудеться дуже важливий захід - зустріч міністра закордонних справ України Вадима Пристайка з його угорським колегою паном Петером Сійярто. Я дуже сподіваюся, що ця зустріч стане точкою відліку і новим стартом, можливо, який ознаменує початок нового періоду в українсько-угорських відносинах - періоду пошуку конструктивного, якогось взаємоприйнятного рішення... періоду конструктивного діалогу і руху назустріч", - сказав Соловей.

У цьому контексті він нагадав, що Україна виконує рекомендації Венеційської комісії щодо імлементації статті 7 закону "Про освіту" і про те, що перехідний період щодо її застосування було продовжено до 2023 року. Окрім того, Україна запропонувала угорській стороні конкретні ініціативи щодо спільного розвитку регіону українського Закарпаття і реалізації інфрастурктурних проєктів.

Читайте також: Помпео закликав Угорщину підтримувати Україну у протистоянні агресії РФ

Водночас Соловей констатував, що, "поки що, на жаль, якогось відчутного руху назустріч ми не побачили".

"Я сподіваюсь, що сьогоднішня зустріч (глав МЗС України і Угорщини. - ред.) стане тим вододілом, який залишить негатив у минулому і ознаменує собою покращення і конструктив", - зазначив дипломат.

Соловей зауважив, що Україна не намагається "винайти велосипед" у вирішенні конфліктних питань двосторонніх відносин, а пропонує угорським друзям застосувати ту модель, яка вже мала місце і виявилася успішною.

Читайте також: Пристайко зустрінеться із Сійярто у Нью-Йорку

"Я маю на увазі досвід урегулювання угорсько-словацької, дуже подібної, проблеми, коли у 2010 році Угорщина здійснила певні зміни у своєму законодавстві щодо громадянства, а у відповідь на це Словаччина ввела систему штрафів, і далі почалися відповідні ускладнення. Але цей період завершився після того, як обидва прем'єри - угорський і словацький - провели конструктивну зустріч, домовилися перевести комунікацію у інше русло і зосередитися на вирішенні конкретних практичних питань економічного характеру і розвитку транскордонних регіонів. Гострота проблеми після цього була знята. Я так само сподіваюся, що угорські партнери прислухаються до нашої думки і підуть нам назустріч", - зазначив дипломат.

Читайте також: Україна–Угорщина: чи сприятиме діалогу ідея створення Притисянської ОТГ?

Як відомо, відносини України та Угорщини ускладнилися після голосування Верховною Радою за Закон "Про освіту". Закон у другому читанні та в цілому ухвалили 5 вересня 2017 року, він набув чинності 28 вересня. Згідно з нормами цього документа, розширено використання державної мови в шкільному навчанні.

Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на вищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-