Блокування комісії Україна-НАТО не перешкоджає інтеграції з Альянсом — посол Угорщини

Блокування комісії Україна-НАТО не перешкоджає інтеграції з Альянсом — посол Угорщини

Укрінформ
Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто вважає, що блокування засідань Комісії Україна-НАТО на високому рівні не перешкоджає підготовці України до інтеграції з Північноатлантичним Альянсом.

Про це дипломат заявив у виступі на відкритті міжнародної дискусії «Україна-Угорщина: на шляху до порозуміння», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хотів би підкоригувати дуже важливий момент: в українській пресі і в деяких колах проводяться ті позиції, що Угорщина блокує зближення України з НАТО... Ми блокуємо лише в рамках однієї інституції, так званої Комісії Україна-НАТО... Така поведінка Угорщини не перешкоджає руху України в напрямку інтеграції з НАТО на військовому і політичному рівні", - сказав Ійдярто.

Читайте також: Угорщина після обрання Зеленського давала чіткі сигнали про готовність до діалогу - Кулеба

Як відомо, відносини України та Угорщини ускладнилися після голосування Верховною Радою за закон "Про освіту". Закон у другому читанні та в цілому ухвалили 5 вересня 2017 року, він набув чинності 28 вересня. Згідно з нормами цього документа, розширено використання державної мови в шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на вищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено зміни.

Комісію Україна-НАТО було створено 9 липня 1997 року з метою вироблення рішень, спрямованих на розвиток відносин між Україною та НАТО, загальної оцінки стану розвитку відносин як у рамках програми "Партнерство заради миру", так і діяльності у військово-політичній сфері в контексті імплементації річних планів співробітництва, огляду процесу планування. КУН виконує функцію форуму з обговорення питань безпеки, а також тих, що становлять обопільний інтерес.

Для забезпечення якнайповнішого розвитку відносин Україна-НАТО та втілення положень Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО сторони домовилися проводити періодичні зустрічі Північноатлантичної Ради з Україною, як правило, не рідше двох разів на рік, у форматі Комісії Україна-НАТО (КУН). Відповідно, засідання КУН відбуваються періодично на рівні глав держав та урядів, міністрів закордонних справ та оборони, а також послів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-