Антикорупційний суд відмовився розглядати “справу Єфремова”

Антикорупційний суд відмовився розглядати “справу Єфремова”

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд відмовився розглядати так звану справу про диктаторські “закони 16 січня”, у якій фігурують ексдепутати Олександр Єфремов, Олександр Стоян і Сергій Гордієнко.

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання суду у вівторок, повідомив у коментарі Укрінформу адвокат Єфремова Олександр Мельников.

“Вищий антикорупційний суд вирішив передати обвинувальний акт в Апеляційну палату для визначення підсудності”, - сказав він.

Адвокат пояснив, що судді, ухвалюючи дане рішення, керувалися змінами до закону про ВАКС, які були ухвалені парламентом 18 вересня. “Справа була скерована до ВАКС помилково.18 вересня ВР прийняла закон, яким передбачено, що ВАКС розглядає справи, які розслідували детективи НАБУ”, - пояснив Мельников. Та додав, що розслідування у цій справі здійснювало не НАБУ, а Генеральна прокуратура.

Як повідомлялося, 12 вересня ВАКС отримав від Солом’янського райсуду столиці матеріали справи щодо колишніх народних депутатів Єфремова, Стояна (Партія регіонів) і Гордієнка (Комуністична партія), які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем), ч.5 ст. 27 ККУ (співучасть у злочині), а також ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

"Диктаторські закони", або "закони 16 січня", були ухвалені парламентом в січні 2014 року, як вважається, із порушенням регламенту. Зокрема вони обмежували права громадян та давали владі більше можливостей для покарання учасників акцій протесту.

18 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду".

Читайте також: Суд відпустив Єфремова з-під домашнього арешту

Закон визначає, що підсудність ВАКС як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду.

Водночас ця норма не поширюється на кримінальні провадження, досудове розслідування у яких здійснює або здійснювало Національне антикорупційне бюро та закінчили прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-