Пристайко запевняє, що Трамп не тиснув на Зеленського

Пристайко запевняє, що Трамп не тиснув на Зеленського

Укрінформ
Міністр закордонних справ Вадим Пристайко вважає, що немає підстав трактувати розмову Президента США Дональда Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським як тиск на українського лідера.

Про це він заявив у інтерв'ю "Громадському".

"Ми - незалежна держава, у нас є свої таємниці. Президент має право говорити з іншим президентом так, щоб ця розмова залишилася нікому не відомою. Це єдина передумова, лідери все ще обмінюються між собою важливою і часто чутливою інформацією. Американські слідчі мають повне право звертатися в США, діставати цю інформацію. Якщо хтось вважає, що на нашого Президента чинився тиск, вони повинні це визначити. Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що ніякого тиску не було. Розмови бувають різні, лідери мають право обговорити всі існуючі проблеми. Ця розмова була довгою, дружньою і стосувалася багатьох питань", - сказав Пристайко.

Читайте також: Пристайко назвав головне завдання зустрічі Зеленського з Трампом

На його думку, всі підозри, що Україна допомагала Демократичній партії США, є результатом неповної поінформованості. Пристайко зазначив, що люди, які займаються українсько-американськими відносинами, розуміють, що Україна завжди намагалася цінувати допомогу від обох партій.

"Справді, американські президенти підтримували нас, і ми цінуємо підтримку Конгресу. Але це не означає, що хотіли би допомогти, і навіть могли би в теорії допомогти одній з партій", - акцентував глава МЗС.

Читайте також: Трамп розгляне можливість оприлюднення стенограми розмови із Зеленським

Як повідомляв Укрінформ, скандал зчинився після того, як співробітник розвідки, котрий опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером", яким може бути Президент України Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його непокоїли окремі висловлювання глави Білого дому, що, за даними американських ЗМІ, можуть трактуватися як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на наступних виборах президента США.

У п'ятницю видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела, ознайомлені з ситуацією, повідомило, що під час телефонної розмови президентів США й України у липні цього року Трамп принаймні вісім разів згадував ім'я Байдена в контексті необхідності ініціювати в Україні розслідування проти його сина.

Перед виходом публікації WSJ Трамп неодноразово заперечував, що говорив про будь-які "невідповідні речі" з іноземним лідером. Крім того, він прямо заявив журналістам у Білому домі, що не обговорював із Зеленським жодних питань стосовно Байдена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-