Пристайко пояснив, чому в Мінську не підписали

Пристайко пояснив, чому в Мінську не підписали "формулу Штайнмаєра"

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська сторона через технічне непорозуміння письмово не узгодила погоджене радниками "нормандської четвірки" формулювання "формули Штайнмаєра".

Про це він заявив у інтерв'ю "Європейській правді".

"У вересні 2019 року радники "нормандської четвірки" погодили не "формулу Штайнмаєра", а погодили інше чітке формулювання. В ньому також йдеться, що закон про особливий статус застосовується on temporary basis, тобто на тимчасових умовах, з моменту проведення виборів, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам... В середу (18 вересня - ред.) в Мінську тристороння контактна група дійсно не виконала вказівку "нормандської четвірки" про письмове узгодження тексту цієї формули. Вони справді мали це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще, дійсно, представник України висловив певні зауваження, які, я думаю, будуть опрацьовані пізніше", - сказав Пристайко.

Читайте також: На переговорах у Мінську не узгодили "формулу Штайнмаєра" — Сайдік

Він припустив, що, можливо, до тексту, який обговорюється на тристоронній контактній групі, буде щось додано або забрано.

"У що він перетвориться – чи він залишиться без змін, чи щось буде додано – це має вирішити тристороння контактна група", - зазначив Пристайко.

Читайте також: Україна у Мінську назвала умови виконання "формули Штайнмаєра"

Водночас міністр не зміг назвати дату наступної зустрічі ТКГ, припустивши, що замість неї може бути проведена відеоконференція.

У відповідь на запитання, чи мають туди додані у формулювання якісь гарантії безпеки, Пристайко зауважив, що "безумовно, ми хочемо щось змінити".

Читайте також: Пристайко заявляє, що погодив текст "формули Штайнмаєра"

"Але зараз це не задача ані "нормандської четвірки", ані МЗС – ця задача передана тристоронній контактній групі. От як вони переформулюють більш точно, ми тоді отримаємо, подивимося, що сталося з нашою пропозицією і чи можемо ми це пропонувати лідерам для того, щоб вони зустрічалися", - зазначив Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" було обговорено і погоджено "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ на трьох ділянках.

Перед тим, Пристайко повідомляв, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті "нормандської четвірки" були зафіксовані на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формула Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Варто зазначити, що українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї "формули", оскільки вона має ознаки капітуляції України. 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили "червоні лінії" внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на капітуляційну для України "формулу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-