У

У "Євросолідарності" розкритикували нові закони про держслужбу і прокуратуру

Заява
Укрінформ
У фракції "Євросолідарності" розкритикували ухвалені закони "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" та "Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади".
Про це йдеться у заяві фракції, оприлюдненій у четвер на сайті політсили.

"Звертаємо увагу на те, що щойно був ухвалений Верховною Радою закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури. В результаті ми з вами отримаємо закон, якщо він буде підписаний Президентом України, який забезпечує повне свавілля і повну свободу дій генерального прокурора, відсутність балансів, відсутність противаг щодо його особистого рішення в будь-якому питанні, починаючи від штатного розпису Генеральної прокуратури чи то вже Офісу генеральної прокуратури, як це тепер буде називатися, від призначень обласних прокурорів, визначення кількості заступників генерального прокурора, визначення спеціалізованих прокуратур. Тобто, система балансів і противаг, яка була закладена в попередньому законі, що функціонував щодо Генеральної прокуратури, є зараз повністю знищеною", - йдеться у заяві.

У "Євросолідарності" вважають, ця інституція "буде виконувати роль репресивної машини проти усіх громадян України". "Потрібно розуміти, що в цьому законі, на жаль, були призупинені норми щодо існування і роботи кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, тобто самоврядування прокурорського, яка була однією з вимог функціонування і надання Україні безвізового режиму з ЄС", - наголосили у "Європейській солідарності".

У фракції заявили, що не підтримали такі зміни до закону про прокуратуру, і висловили обурення, що такий закон було ухвалено.

Читайте також: Рада ухвалила закон про запуск реформи прокуратури

У заяві також наголошується, що після ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади" (законопроєкт №1066) "вищі державні посадовці будуть перетворюватися на політичних маріонеток", а "європейський принцип і підхід до того, що державна служба повинна забезпечувати передбачуваність, сталість, прозорість державної політики, буде повністю скасована".

Зазначається, що цей закон дозволятиме повністю перезавантажити вищі щаблі державної служби. "Якщо хтось хотів перезавантажити державну службу (і дійсно, на жаль, в державній службі до цього часу є певний баласт і потрібно очищати ряди державних службовців), то якби хотілося зробити реальну реформу, такий законопроєкт можна було б прийняти як закон разової дії, а не забезпечувати те, що з приходом будь-якого нового Кабінету міністрів, будь-якої нової влади, знову державна інституційна спроможність, тобто можливість забезпечити реальне функціонування держави, буде знищена новою владою" - заявили в "Євросолідарності" та додали, що не голосували за цей закон.

Раніше в четвер Верховна Рада ухвалила закони "Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади", а також "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" .

Зокрема, перший закон передбачає спрощення порядку прийняття на роботу і звільнення чиновників та запроваджує контрактну державну службу. Законом вносяться зміни до законів "Про державну службу", "Про Кабінет міністрів України" та "Про центральні органи виконавчої влади".

Читайте також: В Україні з'явиться держслужба за контрактом - Рада ухвалила закон

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури", зокрема, пропонує замість чинної структури органів прокуратури побудувати після проведення атестації прокурорів нову структуру, що має включати Офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури. Закон також надає генеральному прокурору право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури. Окрім того, ліквідуються військові прокуратури, але водночас встановлюються права генпрокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-