Угорщина після обрання Зеленського давала чіткі сигнали про готовність до діалогу - Кулеба

Угорщина після обрання Зеленського давала чіткі сигнали про готовність до діалогу - Кулеба

Укрінформ
Угорщина після обрання Володимира Зеленського Президентом України надсилала українській стороні чіткі сигнали про готовність до діалогу із проблемних питань у двосторонніх відносинах між країнами.

Про це заявив віцепрем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба у коментарі Укрінформу в четвер, 19 вересня.

"Я працював послом у Раді Європи і був глибоко занурений в угорську проблематику. Якщо чесно, я не бачу там (у відносинах України і Угорщини - ред.) нерозв'язуваних вузлів, але потрібна політична воля, щоб їх розв'язати. Можу сказати, що коли Президент Зеленський був обраний, то ми ще у Страсбурзі мали розмови з угорцями, і вони надсилали чіткі сигнали, що готові говорити", - сказав Кулеба.

Як зазначив віцепрем'єр, на його думку, Україна і Угорщина мають відновити довіру у відносинах, оскільки лише це дозволить шукати спільні компромісні рішення.

Читайте також: Кулеба: З Угорщиною слід домовлятися, поважаючи взаємні національні інтереси

"Безумовно, ані Угорщина, ані Україна не розглядають цей процес, як давайте зробимо якийсь односторонній крок, а потім подивимося, що буде, - це має бути проговорено. Обидві сторони мають піти на поступки. Тому відбуватимуться контакти на різних рівнях, консультації для того, щоб прозондувати ґрунт і зрозуміти, на який результат ми можемо вийти. Але очевидно, як я неодноразово наголошував ще у статусі посла і зараз, що у нас набагато більше інтересів, які нас об'єднують, ніж питань, які роз'єднують. Тому я вважаю, що ми можемо досягти спільної мови. Але обидві сторони мають довіряти одна одній, а це потребує роботи", - резюмував Кулеба.

Як відомо, відносини України та Угорщини ускладнилися після голосування Верховною Радою за закон "Про освіту". Закон у другому читанні та в цілому ухвалили 5 вересня 2017 року, він набув чинності 28 вересня. Згідно з нормами цього документа, розширено використання державної мови в шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на вищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-