Україна розповіла в ОБСЄ про використання Росією запалювальних снарядів

Україна розповіла в ОБСЄ про використання Росією запалювальних снарядів

Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ спростувала російський фейк про нібито застосування ЗСУ запалювальних снарядів на Донбасі, поінформувавши міжнародних партнерів натомість, що саме РФ була помічена у використанні запалювальної зброї на Донбасі та в Сирії.

Про це власному кореспондентові Укрінформу повідомив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

"На засіданні Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ українською делегацією було розвінчано черговий фейк, поширений російською стороною на одному із попередніх засідань Форуму. Крім того, ми поінформували наших міжнародних партнерів про конкретні факти використання саме Росією запалювальної зброї на Донбасі, який росіяни розглядаються в якості бойового полігону", - зазначив він.

За словами українського дипломата, в одному зі своїх недавніх виступів на Форумі російська делегація заявила, що Збройні Сили України нібито застосовували запалювальні снаряди під час обстрілу у червні в Донецькій області.

"Такі обвинувачення є черговою російською маніпуляцією. Звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ засвідчують, що такі запалювальні снаряди використовують саме російські збройні формування на Донбасі. Для прикладу, у звіті від 29 червня 2019 року Місія знайшла на землі в окупованих Пікузах, Саханці та Ужівці ще цілі запалювальні кулі калібру 12,7 мм", - зазначив він.

Читайте також: Україна змінює тактику на нараді ОБСЄ через заяви про “російський Крим”

Під час Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ українська делегація поінформувала присутніх, що РФ, яка зобов’язалася на міжнародному рівні не використовувати запалювальні снаряди, використовує таку зброю на Донбасі з січня 2015 року.

Зокрема, 13 січня 2015 року російська 220-мм важка вогнеметна система залпового вогню ТОС-1 "Буратино" зі снарядами з головною частиною термобаричної або запалювальної дії була застосована при обстрілі околиць населеного пункту Веселе.

Згідно зі звітом СММ ОБСЄ від 28 вересня 2015 року, ТОС-1 "Буратино" також була зафіксована на полігоні поблизу н.п. Круглик (31 км на південний захід від м.Луганськ.

Крім того, 18 серпня 2016 року кілька ТОС-1 "Буратино" були зафіксовані на території Ясиновського коксозаводу у м. Макіївка.

"На території Донбасу російською стороною також застосувалися інші зразки вогнеметів: реактивних піхотних вогнеметів "Шмель" та "Шмель-М" з термобаричною бойовою частиною снаряду, який з 2012 року масово постачається до збройних сил РФ. Про ці та інші випадки ми також поінформували наших іноземних колег в ОБСЄ", - заявив український дипломат.

Він додав, що запалювальна зброя використовувалася Росією і під час інтервенції в Сирії, про що засвідчила відповідна доповідь Human Rights Watch.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-