Україна до саміту НАТО в Лондоні хоче зрозуміти перспективи розширення Альянсу - МЗС

Україна до саміту НАТО в Лондоні хоче зрозуміти перспективи розширення Альянсу - МЗС

Ексклюзив
Укрінформ
Україна до початку діалогу про надання Плану дій щодо членства в НАТО хоче продемонструвати партнерам прогрес у виконанні критеріїв членства в Альянсі та зрозуміти перспективи розширення НАТО на найближчі роки.

Про це у коментарі Укрінформу в середу, 18 вересня, заявив в.о. директора Департаменту ЄС і НАТО МЗС України Сергій Саєнко у відповідь на запитання, чи готується Україна розпочинати на лондонському саміті НАТО діалог про надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

"Лондонський саміт 3-4 грудня, звичайно, є предметом нашого інтересу, і ми про це говоримо на всіх майданчиках і в контактах із зарубіжними посольствами в Україні. Фактично він є подією року, оскільки пов'язаний із 70-річчям Вашингтонського договору (щодо створення НАТО - ред.). Тобто ми маємо зрозуміти, по-перше, яка концепція закладається в основу цього засідання, по-друге, перспективи розширення НАТО на найближчі роки", - сказав Саєнко.

Читайте також: Загороднюк запевнив військових аташе у незмінності курсу в НАТО

Він зазначив, що у контактах з партнерами по Альянсу українська сторона акцентує увагу на досягненнях нашої країни, а також на політичних та військових обставинах, зокрема російській агресії, які впливають на підготовку України до членства в НАТО.

"Я вважаю, що нашим "підготовчим документом" має слугувати наша готовність відповідати на ті безпекові виклики, які сьогодні існують. Другий елемент — це продемонструвати прогрес у виконанні Річної національної програми та реформ, у тому числі у законодавчому полі, необхідних для досягнення критеріїв членства. І третє — завдяки співпраці з партнерами по Альянсу продемонструвати, наскільки серйозно ми готові протидіяти агресивним діям Кремля на сході України та в Криму", - зазначив дипломат.

Він поінформував, що найближчим часом буде сформовано парламентську делегацію України в Парламентській асамблеї НАТО, яка запрошена до участі у пленарній сесії в жовтні в Лондоні. Окрім того, очікується візит в Україну делегації Північноатлантичної ради НАТО на чолі з генеральним секретарем НАТО.

"Ми будемо дискутувати, де і наскільки Україна просувається, де є проблеми, дотичні до ключових реформ, і відповідно ставити питання, яким чином ми зможемо проаналізувати ситуацію, щоб питання України було порушено нашими партнерами на саміті НАТО в Лондоні", - зазначив Саєнко.

Насамкінець він зауважив, що "ми не маємо сумніву в наших можливостях, але політичні рішення щодо початку діалогу про ПДЧ мають бути виваженими та підготовленими".

"Наше завдання в даному випадку — і суспільства, і уряду, і міністерства (закордонних справ - ред.), і Верховної Ради, і Президента — розвіяти будь-які сумніви і продемонструвати, що Україна забезпечує курс на інтеграцію і членство в НАТО, що вона віддана цілям партнерства і цілям Альянсу і поділяє всі цінності й пріоритети, які охоплюються питаннями колективної безпеки", - резюмував в.о. директора Департаменту ЄС і НАТО МЗС України.

Читайте також: Агресія РФ перешкоджає вступу України та Грузії у НАТО — Тейлор

Як повідомлялося, черговий саміт НАТО на честь 70-річчя Альянсу відбудеться в Лондоні 3-4 грудня.

7 лютого 2019 року Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі й на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-