Рада ухвалила зміни до закону щодо використання ядерної енергії

Рада ухвалила зміни до закону щодо використання ядерної енергії

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії”.

Закон підтримали 265 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Закон має на меті гармонізувати законодавство України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

Як зазначається у пояснювальній записці, закон пропонує внесення змін у закони "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії", "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", "Про видобування і переробку уранових руд".

Читайте також: Рада ухвалила закон про початок роботи Антикорупційного суду

Закон передбачає врегулювання питань ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону; врегулювання питань радіаційного захисту при медичному опроміненні; удосконалення державного регулювання діяльності з видобування і переробки уранових руд та запровадження ліцензування переробки уранових руд, враховуючи особливості технологічного циклу виробництва уранового концентрату.

Також пропонується заборонити виробництво і експлуатацію медичного обладнання, яке несе завеликі ризики опромінення, зокрема йдеться про рентгенівські апарати, в яких неможливо чітко визначити і контролювати дозу опромінення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-