Надійність української ГТС поза сумнівом - Лайчак

Надійність української ГТС поза сумнівом - Лайчак

Укрінформ
Словаччина вважає проєкт “Nord Stream-2” економічно недоцільним і політично шкідливим і хоче, щоб у разі його запуску українська транзитна система продовжувала працювати.

Про це заявив міністр закордонних справ Словаччини, чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак в інтерв’ю BBC Україна.

“Ми вже багато років активно займаємося цим питанням. Наша позиція зрозуміла: ми вважаємо цей проєкт абсолютно економічно непотрібним і політично шкідливим. Ми також боремося за те, що, якщо цей “Nord Stream-2” буде відкритий, має бути гарантія того, що українську транзитну систему далі використовуватимуть, тому що інакше буде зовсім нелогічно”, - сказав Лайчак.

Водночас він наголосив, що не має бути жодних сумнівів щодо надійності української системи.

“Тобто, технічний стан і контроль за операціями важливі, все має бути досить транспарентним. Це те, що Україна може і має зробити, щоб ніхто не міг використовувати якісь питання з української сторони як привід, щоб обійти Україну (у питанні транспортування газу — ред.)”, - підкреслив глава МЗС Словаччини.

На запитання, чи зможе ЄС дотримуватися консолідованої позиції щодо того, що Україна має залишатися транзитною країною, Лайчак відповів: “В нас є консолідована позиція і навіть ті країни, які є прибічниками "Північного потоку", говорять що це не значить "або.. або", що Україна має припинити свою роль транзитної держави”.

Читайте також: Україна має залишатися країною-транзитером і з Nord Stream 2 – уряд ФРН

Як відомо, проєкт "Nord Stream-2" передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з уже діючим "Північним потоком". Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проєкту оцінюється у €9,5 млрд.

Будівництво морської ділянки "Турецького потоку" розпочалося 7 травня 2017 року. Ним опікується компанія South Stream Transport. Перша нитка газопроводу призначена для енергопостачання турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної з них - 15,75 мільярда кубометрів газу на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-