Кваснєвський: Україна — стратегічне питання, ми не можемо займатися тільки історією

Кваснєвський: Україна — стратегічне питання, ми не можемо займатися тільки історією

Укрінформ
Політики не повинні втручатись в питання історичної проблематики, Україні і Польщі необхідно почати серйозний діалог між спеціалістами — істориками, академіками, журналістами та молоддю.

Про це заявив експрезидент Польщі Олександр Кваснєвський в інтерв'ю BBC News Україна, відповідаючи на запитання, чи зможуть Україна та Польща розв'язувати історичні проблеми.

“Я дуже сподіваюся, що під час розмов нашого президента (Анджея Дуди — ред.) та Зеленського якийсь перелом відбувся... Треба, звичайно, співпрацювати економічно, треба створювати добрі умови для роботи і життя українців, яких в Польщі зараз 1,5 мільйона. Вони дуже важливі для нашої економіки. Думаю, потрібно дивитися на те, що є сьогодні, і що будемо робити в майбутньому. А стосовно історії, якби я був сьогодні президентом, то сказав би так: політики цим не повинні займатися, ми повинні почати серйозний діалог між спеціалістами — істориками, академіками, журналістами та молоддю”, - вважає Кваснєвський.

На думку експрезидента Польщі, наразі варто підготувати книжки з інформацією про трагічний період двосторонніх відносин та пройти шлях у стосунках, аналогічно до того, як пройшли Польща та Німеччина. Головне, щоб в історичній дискусії не брали участь націоналісти з обох боків, зазначив політик.

Читайте також: Кваснєвський - Зеленському: Якщо контролюєш все, то не контролюєш нічого

Відповідаючи на запитання, чи готова польська влада на компроміс з українською, Кваснєвський наголосив: “Так, я абсолютно впевнений, що так. Вони розуміють, що для нас Україна — стратегічне питання. Ми не можемо тільки займатися історією, це було б великою помилкою”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-