План Штайнмаєра є

План Штайнмаєра є "посібником" з правильного читання Мінських угод — Лайчак

Укрінформ
Нова українська влада має можливості продовжити діалог із російською стороною задля досягнення миру, але треба пам'ятати, що повна реалізація Мінських домовленостей сприятиме цьому процесу.

Таку думку міністр закордонних справ Словаччини, чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак висловив у ході щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії "Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі", яка проходить 12-14 вересня у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу. Також він нагадав, що із попередньою владою російська сторона не хотіла діалогу та закликав міжнародних партнерів підтримувати Україну.

"Україна є жертвою агресії, тому тут треба відбудовувати мир, територіальну цілісність. Ми повинні показати, що ми серйозно до цього ставимося. Те, про що вже говорили, - відмовлятися від ідеї поступок. Що ще можна зробити заради повернення довіри, що не вважалося би зрадою національних інтересів? Для мене повернення довіри — це повна реалізація Мінських домовленостей. Якщо це буде зроблено прозоро і підзвітно, щоб не було ніяких ігор щодо цього. У нас навіть є посібник як правильно читати Мінські угоди — це план Штайнмаєра. Я думаю, що це хороша база для продовження роботи",- сказав Лайчак.

За його словами, міжнародний тиск на Росію має бути. "І ОБСЄ є міжнародним гравцем, який є повністю відданий цій справі. Давайте ми зробимо усе разом, щоб усе відбувалося"- додав міністр закордонних справ Словаччини.

Читайте також: Геращенко прокоментувала питання “формули Штайнмаєра” у Мінському процесі

Як повідомляв Укрінформ, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін застеріг президента Зеленського від поступок Путіну під час саміту в "нормандському форматі". На думку ексміністра, Путін підготував "емоційну пастку, погодившись на обмін утримуваними особами в проміжок часу між самітом "Великої сімки" й нормандським самітом.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма також застеріг українське керівництво від неприйнятних поступок російській стороні на майбутній зустрічі в нормандському форматі.

13 вересня Кучма в кулуарах XVI щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) повідомив, що радники "нормандської четвірки" готують документи, які мають бути підписані під час наступної зустрічі лідерами України, Франції, Німеччини та Росії.

Коментуючи анонсоване обговорення на "нормандській" зустрічі так званої формули Штайнмаєра, Кучма висловив переконання, що її не буде там затверджено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-