ОПОРА закликає врахувати пропозиції всіх фракцій і груп у новій ЦВК

ОПОРА закликає врахувати пропозиції всіх фракцій і груп у новій ЦВК

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА закликає забезпечити прозорий й інклюзивний процес подання кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії.

Про це йдеться в заяві ОПОРИ.

“У зв’язку із ухваленням Верховною Радою України відповідного рішення, ОПОРА вимагає від Президента України, парламенту, депутатських фракцій та груп забезпечити прозорий та інклюзивний процес подання Президенту України та врахування у поданні пропозицій кандидатів від депутатських фракцій та груп”, - ідеться в документі.

Також експерти закликають врахувати пропозиції всіх без винятку депутатських фракцій і груп у новому складі ЦВК на засадах абсолютної або пропорційної рівності.

“Такий підхід відповідає загальновизнаним демократичним стандартам формування складу вищих органів адміністрування виборів і повинен забезпечити професійну збалансованість Комісії, довіру до її майбутньої діяльності”, - підкреслили в ОПОРІ.

Читайте також: "Слуга народу" вже має 35 потенційних кандидатів у ЦВК — Арахамія

Крім того, експерти просять главу держави і ВР публічно взяти на себе зобов’язання щодо вдосконалення законодавства про Центральну виборчу комісію, в тому числі в частині призначення та припинення повноважень.

“Необхідно скасувати положення закону про можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, забезпечити належну деталізацію консультацій між президентом України та парламентом щодо кандидатур на посади членів ЦВК, гарантувати на законодавчому рівні врахування пропозицій усіх депутатських фракцій та груп. Також важливо врегулювати особливості припинення повноважень членів ЦВК у разі завершення терміну їхніх повноважень”, - пояснили в ОПОРІ.

На думку експертів, якщо зміни до законодавства про ЦВК не будуть прийняті, країну із великою ймовірністю чекатимуть нові політичні відставки її членів.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Відповідно до закону “Про Центральну виборчу комісію” депутатські фракції у Верховній Раді не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу комісії подають Президенту пропозиції щодо персонального складу Комісії. На підставі цих пропозицій Президент протягом трьох днів вносить до парламенту подання щодо персонального складу ЦВК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-