У планах Ради - зміни до Регламенту, “прогульники” і перезапуск судової реформи

У планах Ради - зміни до Регламенту, “прогульники” і перезапуск судової реформи

Укрінформ
Верховна Рада у четвер, 12 вересня, планує привести у відповідність до Конституції норми Регламенту щодо порядку призначення і відставки прем'єр-міністра, членів уряду, голови Служби безпеки, а також дострокового позбавлення депутатів мандату.

Про це йдеться у порядку денному засідання, опублікованому на сайті парламенту.

Так, відповідний законопроєкт №1045 “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо приведення у відповідність із Конституцією України” та альтернативний йому проєкт №1045-1 парламентарії планують розглянути у четвер одним із перших, попередньо включивши його до порядку денного.

Далі Рада перейде до розгляду законопроєкту “Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроєкту, що готується до другого читання”. Ним пропонується, щоб поправки до законопроєктів, які готуються до другого читання, могли вноситися лише до проєкту, прийнятого за основу. Автори законопроєкту прогнозують, що це дозволить підвищити ефективність законодавчого процесу в Україні.

Ще один пакет запропонованих змін до Регламенту стосуються запровадження електронного документообігу, пов'язаного із законодавчим процесом (законопроєкт №1044). Потенційний закон передбачає, зокрема, щоб супровідні документи до законопроєктів подавалися в електронному вигляді.

Наступним питанням у четвер ВР розгляне три законопроєкти — основний і альтернативні — щодо покарання депутатів за прогули. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту рекомендував ухвалити проєкт №1035-2: ним пропонується позбавляти нардепів зарплати за пропуски без поважних причин понад третини пленарних засідань, більш ніж половина засідань комітетів ВР.

Також Рада має розглянути президентський законопроєкт про зміну організації оборони України (№1011). Так, його ухвалення дозволить законодавчо закріпити необхідність розробки та затвердження Президентом Плану оборони держави та затвердження його структури.

Водночас, серед питань - розгляд законопроєкту №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”, внесеного Президентом. Цей документ передбачає загалом перезапуск судової реформи.

Окрім того, Верховна Рада має розглянути близько десятка законопроєктів у сфері економіки та фінансів. Зокрема, йдеться про проєкти №1074 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії”, №1082 “Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи” та №1069 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг”.

Разом з тим, у порядку денному четверга немає питання щодо розгляду проєкту постанови №2127 “Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії”. Раніше перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко у коментарі журналістам припустив, що парламент може цього тижня ухвалити рішення щодо розпуску ЦВК.

У свою чергу, заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко на брифінгу у середу заявила, що це може відбутися 12 вересня.

Водночас профільний комітет Ради 11 вересня підтримав подання щодо дострокового звільнення членів ЦВК, внесене напередодні Президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також: Сліпачук: Рішення Президента про звернення до ВР щодо розпуску ЦВК - політичне

Також у комітеті пояснили, що мотивація такого подання глави держави стосується, передусім, дій або бездіяльності членів ЦВК щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, внаслідок чого було скасовано 28 відповідних рішень комісії.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-