Перед виборами 2014 Сенцову пропонували дати свідчення проти Кличка

Перед виборами 2014 Сенцову пропонували дати свідчення проти Кличка

Укрінформ
Режисер і колишній політв'язень Олег Сенцов заявив, що після незаконного затримання російськими спецслужбами йому пропонували дати свідчення на Віталія Кличка або на когось іще з Києва напередодні виборів Президента України 2014 року.

Про це він розповів під час своєї першої після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми з шостої вечора колобродили, вже ранок наступного дня (після затримання - ред.), приходить слідчий і каже: «На тебе свідчення є, по-любому ти сядеш, це без варіантів, але можеш полегшити свою долю, дати свідчення на кого-небудь у Києві - на Кличка або ще на когось, хто був на Майдані, давай на будь-кого, хочеш на Кличка, будь-яке прізвище, все одно", - зазначив Сенцов.

Читайте також: Ніхто не знав, крім адвоката: Сенцов на травень планував нове голодування

Режисер нагадав, що все це відбувалося за кілька тижнів перед виборами Президента України 2014 року і, за його словами, росіянам «потрібно було під скандал підвести свідчення».

Він також сказав, що в разі давання таких свідчень йому обіцяли 7 років ув'язнення, а в разі відмови - 20 років.

Читайте також: Кольченко і Сенцов вважають, що Крим повернуть лише після повалення Путіна

«Я сказав "ні" відразу, не роздумуючи, я ніколи про це не шкодував, коли отримав 20 років я не здивувався - як обіцяли, так і зробили», - підкреслив Сенцов.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонених моряки й 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його та активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на споживання їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-