Сенцов і Кольченко - про обмін Цемаха: Вперше почули це прізвище у літаку

Сенцов і Кольченко - про обмін Цемаха: Вперше почули це прізвище у літаку

Укрінформ
Українські політв'язні вперше почули про бойовика Володимира Цемаха в літаку до України.

Про це на спільній пресконференції сказали український режисер Олег Сенцов і кримський активіст Олександр Кольченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це прізвище я вперше почув тільки в літаку. Щодо нього у мене ще не сформована власна позиція", - сказав Кольченко.

Олег Сенцов також вперше почув про Цемаха в літаку. За його словами, його запитували про те, що він нібито виступив проти цього обміну.

"Я відповів, що вперше про це чую. Посилалися на якісь ЗМІ, на те, що хтось щось говорив. Я не знаю, що говорили ЗМІ, я можу відповідати тільки за ті слова, які говорив сам, а хто намагається транслювати мої думки - я нікому цього не доручав", - сказав Сенцов.

Водночас він зазначив, що йому важко коментувати включення в групу обміну з російською стороною Володимира Цемаха.

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

"Мені важко цю ситуацію навіть коментувати. Я не любитель коментувати чужі дії. Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями, відсоток дуже високий (на виборах - ред.) Це означає, що люди довіряли цій людині. У нього є більше інформації, ніж у нас з вами. Він прийняв це рішення, значить в ньому була така необхідність. Ми можемо сперечатися - правильно це чи неправильно. І це нормально, ми відкрите суспільство, вільне, кожен може висловити власну думку, дії влади повинні бути прозорими, чіткими, адекватними. Якщо будуть неадекватними - суспільство буде проти. Це буде відбуватися швидко, без будь-яких майданів. Правильно, що є люди, які приймають рішення. Вони не завжди бувають стовідсотково правильними або ідеальними. Я не займався керівництвом такого рівня, займався керівництвом на менших рівнях, але принцип один і той самий: рідко бувають стовідсотково універсальні рішення", - сказав Сенцов.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся взаємний обмін громадян України і РФ.

В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко.

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

Їх затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням у нібито організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-