ВР планує скасувати

ВР планує скасувати "поправки Лозового" та дозволити прослуховування депутатів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, яким скасовуються так звані "поправки Лозового" та надається право НАБУ і ДБР самостійно здійснювати прослуховування народних депутатів.

Відповідне рішення щодо законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" (№ 1009) підтримали 297 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також ВР скоротила вдвічі терміни підготовки законопроєкту до другого читання. Таке рішення підтримали 278 народних депутатів.

Законпроєкт 1009 вилучає зміни до Кримінального процесуального кодексу (так звані "поправки Лозового"), які були ухвалені у 2017 році, про порядок обчислення і продовження строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскарження повідомлення про підозру.

Водночас законопроєктом надається право Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Читайте також: Законопроєкт про скасування "поправок Лозового" пройшов комітет ВР

Окрім того, відповідно до законопроєкту, із КПК та закону про статус народного депутата вилучаються норма, яка забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 29 серпня вніс законопроєкт №1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства".

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту 6 вересня рекомендував ухвалити цей законопроєкт за основу та в цілому.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу, ініціатором яких був депутат ВР Андрій Лозовий (Радикальна партія Олега Ляшка), так звані "поправки Лозового", набули чинності 15 березня 2018 року.

Цими положеннями було обмежено терміни розслідування злочинів. Зокрема, правоохоронці зобов'язані встановити причетність підозрюваного до вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості — 12 місяців, а кримінального проступку — 6 місяців.

У разі нерозкриття злочину в установлені терміни кримінальне провадження слід закрити. У виняткових випадках слідчий може попросити суд продовжити терміни розслідування.

Крім того, відповідно до змін в КПК підозрюваний отримав право оскаржити факт вручення йому повідомлення про підозру - через 2 місяці після вручення підозри.

Читайте також: Президент пропонує Раді скасувати "поправки Лозового"

Також слідчих і прокурорів позбавили права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті і розміру матеріальних збитків. Повноваження призначати експертизи тепер має виключно суд.

Окрім того, районні управління правоохоронних органів не можуть подавати свої клопотання у відповідні районні суди. Вони зобов'язані подавати клопотання виключно в той суд, у межах територіальної юрисдикції якого зареєстровано орган слідства як юридична особа.

Також було змінено правила проведення обшуків силовиками. Зокрема, правоохоронці в клопотаннях про проведення обшуків мають вказувати, які саме предмети вони хочуть знайти. Під час обшуку є обов'язковою присутність адвоката, а слідчі дії слід фіксувати на аудіо- та відеоапаратуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-