У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

Укрінформ
Оскільки Російська Федерація є членом Ради Європи, вона юридично зобов’язана боротися з берканістю, і тому має забезпечити доступ слідчих у справі знищення рейсу МН17 до Володимира Цемаха. 

Про це йдеться у заяві для преси глави комітету ПАРЄ з правосуддя та прав людини Турхільдур Сунни Еварсдоттір, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Той факт, що Україна дозволила (Володимиру - ред.) Цемаху відправитися до Росії, не означає, що він більше не зобов’язаний до співпробітництва у рамках розслідування цієї жахливої події. Росія є членом Ради Європи та у цьому статусі юридично зобов’язана боротися з безкарністю”, - заявила Турхільдур.

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

У заяві йдеться, що глава комітету вітає обмін полоненими між Україною та РФ, але водночас наполягає, що Володимир Цемах, “підозрюваний” у справі знищення рейсу МН17, який був включений до списку на обмін на вимогу Росії, все одно має залишатися у доступності влади Нідерландів, яка розслідує справу.

“Я хотіла би додати, що на початку жовтня комітет, який я очолюю, призначить Доповідача, у повноваження якого буде входити оцінка прогресу, досягнутого у розслідуванні цієї трагедії та притягнення винних до відповідальності”, - повідомила Турхільдур.

Читайте також: Помічник Президента запевняє, що передача Цемаха не вплине на антиросійські санкції

Як повідомляв Укрінформ, раніше у понеділок на брифінгу в Берліні офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що передача російській стороні одного з головних свідків у справі МН17 не означає, що намагання притягнути винних до справедливості буде припинено.

Читайте також: В Нідерландах обурені обміном бойовика Цемаха

Нагадаємо: 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Читайте також: В Австралії теж розчаровані видачею бойовика Цемаха Росії

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-