В Австралії теж розчаровані видачею бойовика Цемаха Росії

В Австралії теж розчаровані видачею бойовика Цемаха Росії

Укрінформ
МЗС Австралії висловило розчарування через те, що Україна видала Володимира Цемаха Росії у межах обміну полоненими.

Міністр закордонних справ держави Меріса Пейн нагадала, що австралійський уряд просив Україну про можливість допиту Цемаха, йдеться у її заяві.

"Уряд Австралії просив уряд України забезпечити, щоб Цемах залишався доступним для допиту слідчими Об'єднаної слідчої групи (JIT), включаючи федеральну поліцію Австралії, і виражав глибоку стурбованість перспективою його включення в будь-які списки на обмін полоненими", - заявила Пейн.

Читайте також: В Нідерландах обурені обміном бойовика Цемаха

Вона зазначила, що Україна зіткнулася з тиском із боку РФ під час обміну полоненими, але вважає, що забезпечити правосуддя над Цемахом буде складніше, коли він знаходиться в Росії.

"Австралія залишається прихильною до забезпечення відповідальності за збій MH17 та досягнення справедливості для жертв та їх близьких. Ми ще раз закликаємо всі країни, включаючи Росію, забезпечити притягнення винних до відповідальності", – наголосила Пейн.

Читайте також: Росія триматиме Цемаха подалі від слідства і суду - родичі загиблих у катастрофі MH17

При цьому у заяві йдеться і про те, що Австралія визнає важливість для України обміну полоненими та вітає звільнення 35 її громадян.

Нагадаємо: колишній «начальник ППО» Слов’янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ.

Читайте також: Луценко - про обмін Цемаха: Путін буде розігрувати карту "образи голландського суспільства"

У суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-