Amnesty сподівається, що звільнення Сенцова позитивно вплине на долю інших в'язнів з України

Amnesty сподівається, що звільнення Сенцова позитивно вплине на долю інших в'язнів з України

Укрінформ
У міжнародній правозахисній організації Amnesty International вітають звільнення українського режисера Олега Сенцова та сподіваються на повернення Росією всіх політв'язнів.
Про це заявили в німецькому відділенні Amnesty International, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми з великим задоволенням і полегшенням дізналися, що українського кінорежисера Олега Сенцова звільнили. Залишається сподіватися, що його звільнення матиме позитивний вплив на долю інших в'язнів сумління з України», - заявив російський експерт Amnesty International у Німеччині Петер Франк.

Він нагадав, що Сенцов до свого арешту мирно протестував проти вторгнення Росії в Крим та анексії півострова. “Сьогодні критичні голоси, які продовжують лунати в Криму, продовжують потрапляти в поле зору російської влади на анексованому Росією півострові Крим, їм можуть загрожувати свавільні кримінальні провадження”, - зазначив експерт.

Франк нагадав, що AI разом з багатьма іншими групами громадянського суспільства підтримувала та виступала за звільнення Сенцова з моменту його арешту в травні 2014 року.

«Нинішній успіх пояснюється наполегливими зусиллями людей у всьому світі. У Німеччині художники та кінорежисери, Європейська та Німецька кіноакадемії, Berlinale і, перш за все, чимало відданих активістів, неодноразово протестували проти політично вмотивованих репресій проти Олега Сенцова, писали листи, збирала підписи. Це разом із результатом політичного втручання значною мірою сприяло його звільненню», - зазначив Франк.

Читайте також: У МЗС Польщі нагадали, що Сенцов - лауреат польської премії "За людську гідність"

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Кримського режисера Олега Сенцова затримали представники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-