Від обміну полоненими до нормалізації відносин між Україною та РФ шлях далекий – Гармс

Від обміну полоненими до нормалізації відносин між Україною та РФ шлях далекий – Гармс

Ексклюзив
Укрінформ
Великий обмін утримуваними особами між Україною та Росією є фактом дуже позитивним, але він не є свідченням нормалізації відносин між цими державами.
Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу сказала ексдепутат Європейського парламенту від Німеччини, співголова Парламентської Асамблеї "Євронест" Ребекка Гармс.

«Я поки не бачу взагалі покращення у відносинах з Росією. Обмін відбувається саме в час, коли й надалі виносяться вироки кримським татарам, коли Путін бере нових українських заручників. Тому при всій моїй величезній радості від того, що українці опиняться на волі, я не бачу в цьому великого сигналу до нормалізації. Нормалізація – це коли Путін не буде вести війну проти України та припинить окупацію України», - сказала Гармс.

Вона зізналася, що останніми днями для неї було величезною радістю дізнатися про близькі перспективи повернення в Україну Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенко та моряків.

Що стосуєтьсявключення в списки Володимира Цемаха, то це, за її словами, дуже важко оцінити.

«Це було несподівано. Я була здивована таким швидким і неанонсованим рішенням суду. Це порушує питання до української правової системи. Але я у той же час не думаю, що це все можна вважати негожим», - сказала Гармс.

Вона зазначила, що обмін ув’язненими дуже часто є дуже складною справою. І з обох сторін мають бути поступки.

«Зараз є дискусії в Україні щодо можливості того, що звільнення Цемаха може стати виправданням для європейців для полегшення санкцій. Я не бачу між цими двома темами жодного зв’язку», - заявила Гармс.

Ексдепутат Європарламенту переконана, що Україна може покладатися на оновлений Європарламент у тому, що він буде підтримувати Україну в її демократичних реформах, розбудові правової держави та буде й надалі мати більшість в питаннях, які стосуються ведення Росією війни проти України. Зокрема, в питання санкцій.

Оцінюючи перспективи майбутнього саміту в нормандському форматі, Гармс нагадала, що багато самітів відбулося і щоразу українці сподіваються, що війна проти їх держави може бути зупинена. «Такі надії є й зараз, я також на це сподіваюся перед цим самітом. Але сподівання – не результат», - зазначила вона, згадавши, як часто домовлялися про перемир’я, які настільки ж часто порушувалися.

Як повідомляв Укрінформ, колишній "командир ППО" міста Сніжне Володимир Цемах є свідком у справі щодо збиття російськими військовими літака рейсу МН17. 5 вересня Київський апеляційний суд змінив запобіжний Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Наприкінці червня українські спецслужби затримали Цемаха на території "ДНР". 28 червня Цемаха доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про його арешт на два місяці.

Цемах підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Ребекка Гармс отримала найвищу нагороду Світового конґресу українців

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777 та навіть підтверджував, що ракету було випущено з ПЗРК "Бук".

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту авіалайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-