Порошенко: Вимога Путіна звільнити свідка у справі МН17 - це визнання відповідальності

Порошенко: Вимога Путіна звільнити свідка у справі МН17 - це визнання відповідальності

Укрінформ
П’ятий Президент України Петро Порошенко вважає, що вимога президента РФ Володимира Путіна повернути до Росії ключового свідка у справі МН17 Володимира Цемаха і є визнанням відповідальності за цю авіакатастрофу.

Про це він сказав під час зустрічі з колишнім президентом Латвії Раймондсом Вейонісом у Києві, повідомили у пресслужбі "Європейської солідарності".

"Чи можете ви собі уявити, що Путін вимагає звільнення ключового свідка по МН17 і його повернення до Росії. Це і є визнання відповідальності", - заявив Порошенко.

Також у ході зустрічі експрезиденти відзначили високий рівень двосторонніх відносин України і Латвії та обговорили співпрацю на міжнародному рівні.

Порошенко подякував особисто Вейонісу та Латвії за підтримку України.

Крім того, Порошенко зауважив, що українська сторона покладає сподівання на сесію Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбудеться восени.

"Наша делегація обов’язково буде там присутня. Ми закликатимемо притягнути до відповідальності Росію за всі жертви, які були впродовж останніх п’яти років через російську агресію в Україні", – наголосив п’ятий Президент України. Він особливо підкреслив, що йдеться також і про невинних жертв, які загинули через збиття літака рейсу МН17.

Вейоніс, своєю чергою, запевнив, що Латвія продовжуватиме підтримку України у її захисті незалежності та територіальної цілісності.

Він підкреслив, що необхідно продовжувати постійно тиснути на країни, навіть всередині Європейського Союзу, оскільки іноді відбуваються надто довгі дискусії, наприклад щодо продовження санкцій проти Росії.

Вейоніс також наголосив на важливості виконання Мінських угод.

Читайте також: Нідерланди поки не порушують питання звільнення Цемаха на рівні ЄС

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 5 вересня, Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому "командиру ППО" міста Сніжне, свідку у справі МН17 Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Цемаха затримали українські спецслужби на території так званої "ДНР". 28 червня його доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про арешт Цемаха на два місяці. Він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777, про те, як він ховав установку "Бук", з якої збили літак.

За даними деяких ЗМІ, Цемах є серед осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними особами з Україною.

Слідчі з Нідерландів висловили бажання допитати Цемаха як свідка на слуханнях у Гаазі у справі про малайзійський "Боїнг" рейсу МH17, збитий на Донбасі влітку 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-