Зе-закони: кому на радість, а кому й не дуже…

Зе-закони: кому на радість, а кому й не дуже…

Аналітика
Укрінформ
Новим законодавчим ініціативам президента незабаром зможуть порадуватися "євробляхери". Чого не скажеш про копачів бурштину

Продовжуємо вивчати "кошик" законодавчих ініціатив президента. (У попередніх оглядах йшлося про внесені ним конституційні правки та те, як пропонується вдосконалити антикорупційні механізми). Отже, із зареєстрованих на сьогодні в парламенті, два документи направлені на вирішення болючих соціально-економічних проблем і безпосередньо стосуються конкретних груп громадян. Це законопроект про відтермінування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України, що явно порадує так званих "євробляхерів". Та законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне видобування бурштину та його перевезення за кордон, що, звісно, напружить копачів бурштину. Обидва законопроекти позначені як невідкладні. Отже в сесійній залі вони з'являться зовсім незабаром. А враховуючи, що усі президентські ініціативи під однопартійним куполом ідуть на "ура", то велика ймовірність, що законами ці документи стануть дуже скоро.

Євробляхерам продовжать "банкет"

№1030 "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України"

Згідно Митного Кодексу українці, що придбали авто на єврономерах, мали до 22 серпня цього року їх розмитнити, адже вже з наступного дня включалося "червоне світло" – штрафи до 170 тисяч гривень або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду. Термін цей сплив доволі швидко, та порозуміння між владою й активістами так званого “руху євробляхерів”, які виступають за урегулювання питань пільгової легалізації таких авто в Україні, так і не вдалося досягти. Наразі Володимир Зеленський пропонує знову подовжити термін розмитнення (загалом вже вдруге) на 90 днів, змінивши в Прикінцевих положеннях Митного Кодексу відповідну цифру днів з 270 днів на 360.

"Цей законопроект є пріоритетним, і він буде внесений для розгляду на першому ж засіданні парламенту нового скликання. Верховна Рада має підтримати законопроект, і штрафні санкції будуть відтерміновані», – заявляв Руслан Рябошапка, перебуваючи ще у статусі заступник керівника Офісу Президента (нині він – Генпрокурор).

Володимир Зеленський та Руслан Рябошапка
Володимир Зеленський та Руслан Рябошапка

За його словами, відтермінування потрібно, щоб за цей час напрацювати законодавчі ініціативи для врегулювання проблем, які виникають при розмитненні автомобілів, і встановлення пропорційних штрафних санкцій у разі порушення законодавства.

«Чинне законодавство є недосконалим. У багатьох випадках його неможливо реалізувати. На нараді (відбулася ще 21 серпня. – Ред.) була досягнута домовленість про створення робочої групи на базі парламенту, яка напрацює необхідні зміни з урахуванням пропозицій, що надійдуть від представників автомобілістів», – сказав тоді Руслан Рябошапка.

До першого засідання документ чомусь вчасно не дійшов, але наразі він вже зареєстрований в секретаріаті ВР та поданий на розгляд профільного Комітету.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради, проаналізувавши законопроект, в цілому не заперечує можливості його прийняття за результатами розгляду у першому читанні за основу, погоджуючись з аргументами президента про те, що потрібне комплексне врегулювання питання розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією в України. Адже за різними оцінками, на сьогодні в Україні налічується близько 800 тисяч нерозмитнених авто.

А копачів бурштину підведуть під кримінал

№ 2059 Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України

От кому буде непереливки, так це нелегальним копачам бурштину. Після відвідин Житомирської області 12 серпня Володимир Зеленський провів нараду з місцевою владою з питань незаконного видобутку бурштину, де висловив свою жорстку позицію – нелегальний бізнес має бути припинений. Масштаби незаконного видобутку бурштину в Україні набули характеру війни кримінальних авторитетів з державою під прикриттям силових органів.

Очевидно, що спосіб видобування бурштину, який використовується зловмисниками, призвів до фактичного знищення сотень гектарів родючого шару ґрунту та лісів Житомирщини та Рівненщини, порушення каналів малих річок та систем ґрунтових вод. Як могли переконатися читачі Укрінформу, наслідки такої діяльності є катастрофічними, а для їх подолання потрібні і великий проміжок часу і величезні видатки з бюджету.

При цьому рівень відповідальності за незаконне видобування бурштину надзвичайно низький – штраф 6,8-11,9 тис. грн або обмеження/позбавлення волі на три роки, що не відповідає шкоді, яка завдається природному середовищу та втратам доходів держбюджету.

Тож у якості запобіжного заходу в боротьбі з бурштиновою мафією президент запропонував посилити кримінальну відповідальність. І скоріш за все, депутати правлячої партії підтримають свого лідера.

У разі ухвалення змін до Кримінального Кодексу, незаконне видобування бурштину будуть карати штрафом від 700 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (12-51 тис. грн) або обмеженням/позбавленням волі від 1 до 3 років. За купівлю-продаж, зберігання, перевезення, переробку незаконно видобутого бурштину – штраф від 3000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 тис. грн) або обмеженням/позбавленням волі від 3 до 6 років. Аналогічні дії, скоєні групою осіб, та видобування бурштину на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, – каратимуться позбавленням волі на строк від 4 до 7 років.

Глава МВС Арсен Аваков вважає, що питання незаконного видобутку бурштину потребує системного законодавчого врегулювання. Окрім посилення кримінально відповідальності за незаконне видобування мінералів, держава, на його думку, має чітко визначити умови легалізації бурштинового бізнесу, регламентувати та спростити дозвільні процедури, а також продумати стратегії соціально-економічного розвитку регіону. Тож, судячи з усього, законопроект № 2059 не останній в "бурштиновому" ряду.

Тим часом «бурштинові мафіозі" на свободі. Сподіваємось, тимчасово

А поки законопроекти пишуться, мляво триває суд над заступником прокурора Рівненської області, Андрієм Боровиком, якого звинувачують у створенні організованого злочинного угруповання, що "кришувало" нелегальний видобуток бурштину (прокурора у 2016 році показово затримали на робочому місці). При цьому головні фігуранти не тільки не опинились за гратами, а навіть поновилися на раніше займаних посадах в правоохоронних органах.

Андрій Боровик
Андрій Боровик

А сам Андрій Боровик, як інформують місцеві видання, зараз спокійно гуляє вулицями Рівного і навіть викладає студентам юриспруденцію в одному з місцевих вишів. Щоправда, нещодавно травмувався в ДТП на міжнародній трасі Київ – Чоп неподалік м. Бранова.

У 2017 році детективи НАБУ також затримали ряд осіб, причетних до вимагання та одержання неправомірної вигоди у сумі понад $300 тис. за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За даними слідства, злочин було скоєно за участю екснародних депутатів Борислава Розенблата і Максима Полякова. Суд над ними досі не розпочався. Більш того, обидва знову балотувалися на мажоритарних округах на позачергових виборах до ВР в липні цього року.

Зі свого боку, Держгеонадра вбачає шлях врегулювання проблем з видобутку бурштину у наданні у законний спосіб прав на видобування бурштину. "Тільки для пошуку нових бурштинових ділянок для надрокористувачів потрібно виділити близько 20-30 млн грн. Проведені розвідування і вивчені нові ділянки ми можемо запропонувати інвесторам – потенційним надрокористувачам на електронних торгах", – повідомив Укрінформу у серпні цього року голова Державної служби геології та надр України Олег Кирилюк. За його словами, проведення електронних торгів – це єдиний дієвий антикорупційний і прозорий шлях отримання прав на видобування не тільки бурштину, а будь-якої корисної копалини.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-