Звільнення Цемаха: у

Звільнення Цемаха: у "Євросолідарності" підозрюють тиск на суд

Укрінформ
Представники "ЄС" закликають правоохоронні органи розслідувати можливі факти тиску з боку Офісу Президента на апеляційній суд з метою звільнити під особисте зобов’язання свідка у справі щодо збитого літака Boeing-777 рейсу МН17 Володимира Цемаха.
Про це народний депутат з фракції «Євросолідарності» Ірина Фріз повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Суд відпустив фігуранта справи щодо збиття МН17 Цемаха, якого наші спецслужби привезли з окупованої території в результаті спецоперації. Варто нагадати, що на видачі Цемаха Росії наполягали в Кремлі. Отже, рішення суду свідчить про те, що Офіс Президента впливає на рішення судової гілки влади, що суперечить не лише Конституції, а й всім принципам розподілу влади”, - заявила Фріз.

“Ми звертаємося до СБУ, ГПУ та ДБР з вимогою порушити кримінальні справи за ознаками злочинів з кваліфікацією згідно зі статтею 111 (державна зрада - ред.), 386 (перешкоджання з'явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку - ред.), 396 (приховування злочину - ред.), 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови - ред.), а також 376 (втручання в діяльність судових органів) із встановлення осіб, що були причетними до впливу на судову інстанцію щодо порушення питання про звільнення Цемаха», - повідомила Фріз.

Депутат наголосила, що відпустивши свідка у справі, пов’язаній з підтвердженням на міжнародному рівні дій країни-агресора, суд надав допомогу Російській Федерації у захисті позиції їх невтручання у події на Донбасі.

«Звільнення Цемаха без завершення процесуальних дій з боку міжнародних слідчих є ознакою змови та державної зради згідно п.2 ст.111 УК України та багатьох інших статей Кримінального кодексу України. Державна зрада в формі надання допомоги іноземній державі (РФ) не викликає сумнівів, адже Кремль отримав можливість не лише позбутися нищівного доказу у справі», – заявила Фріз.

Вона зазначила, що ігнорування українською владою і представниками правоохоронних органів звернень європейських партнерів щодо необхідності збереження важливого свідка можуть ускладнити відносини між Україною та Європейським союзом.

«Рішення суду відбулося на тлі звернення 40 депутатів Європарламенту до Зеленського , які просили не допустити видачі цінного свідка Росії. Третього вересня слідчі з Нідерландів звернулися з проханням допитати Цемаха у справі. Дане рішення підриває позиції України в інших міжнародних судових процесах», – написала Фріз.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 5 вересня, Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому "командиру ППО" міста Сніжне, свідку у справі МН17 Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території так званої "ДНР".

28 червня Цемаха доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про його арешт на два місяці. Він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Фігурант справи МН17 Цемах може повернутися на окупований Донбас — прокурор

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777 та навіть підтверджував, що ракету було випущено з ПЗРК "Бук".

Нещодавно у деяких ЗМІ з посиланням на джерела з'явилася інформація про те, що обмін ув'язненими між Росією й Україною не здійснюється через вимогу Москви віддати їм Цемаха. Правоохоронці Нідерландів заявили про бажання допитати Цемаха.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-