Скібіцький назвав вісім можливих сценаріїв для України, половина з них - воєнні

Скібіцький назвав вісім можливих сценаріїв для України, половина з них - воєнні

Укрінформ
Розвідка завершила опис безпекового середовища довкола України до 2030 року та визначила вірогідні сценарії.
Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

“Ми визначили, які найбільш актуальні виклики і загрози є для України, що потрібно робити для недопущення переростання загроз у збройну агресію. На основі опису безпекового середовища були розроблені можливі воєнно-політичні сценарії, які потребуватимуть застосування воєнної сили. Всього опрацьовано вісім сценаріїв, при цьому в чотирьох із них провідну роль відіграватимуть ЗСУ”, - наголосив представник ГУР.

Серед чотирьох сценарії, в яких передбачається участь ЗСУ, йдеться про наступні: збройна агресія проти України; внутрішній конфлікт на території України, який може бути підтриманий іззовні; прикордонний конфлікт та можливе втягування України в протистояння між світовими державами.

На думку Скібіцького, наразі в Україні, по суті, відбувається другий сценарій - нинішній збройний конфлікт на сході нашої держави, який підтримується Російською Федерацією.

Щодо прикордонного конфлікту, то він може бути спровокований за рахунок проведення спеціальних операцій. Четвертий сценарій, на думку представника ГУР, можливий за умови втягування України в протистояння між світовими державами.

“Якщо говорити про цей аспект, ми бачимо наскільки зараз йде таке потужне протистояння між США і НАТО та Російською Федерацією. І Україна стала “сірою зоною” для Росії. Саме тому РФ нарощує угруповання біля наших кордонів. І ми проаналізували – чи може Україна бути втягнута в цей конфлікт. До речі, він може виникнути також у країнах Балтії. І ми знаємо наскільки Росія активно працює там, використовуючи гібридні методи”, - повідомив Скібіцький.

Читайте також: У листопаді Президент визначить пріоритети для військової розвідки на 2020 — Скібіцький

Відповідаючи на питання, чому оборонний огляд охоплював період у 10 років, Скібіцький зазначив, що це стандартний підхід провідних країн світу, в тому числі країн НАТО, коли вони планують свою роботу на 10 років і більше.

“ Тому що якраз на цей період можна спланувати програми розвитку не тільки Збройних сил, а й програми розвитку озброєння, військової техніки”, - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-