Порошенко нагадав про “першу домовленість” у Мінську, яку ігнорує РФ

Порошенко нагадав про “першу домовленість” у Мінську, яку ігнорує РФ

Укрінформ
П’ять років тому, 5 вересня 2014 року підписано мінський протокол – перший документ з пакету “Мінських домовленостей” і всі ці п’ять років Росія намагається всіляко замовчати й забути першу домовленість про припинення агресії проти України.

Про це написав п’ятий Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

“П’ять років тому підписано мінський протокол – перший документ з пакету т. зв. мінських домовленостей. І всі ці п’ять років Росія намагається всіляко замовчати, забути, не помічати цієї першої важливої домовленості. Адже у мінському протоколі за підписом Російської Федерації було зафіксовано ключові елементи мирного плану Президента Порошенка: негайне припинення вогню, забезпечення постійного моніторингу над кордоном з боку ОБСЄ і виведення російських військ та зброї з території України”, - зазначив він.

Також, за його словами, у перших мінських домовленостях йшлося і про негайне звільнення всіх заручників та незаконно утримуваних осіб.

Читайте також: Пристайко розповів, про що говорили на зустрічі у "Нормандському форматі"

Порошенко додав, що саме тоді українські сили продемонстрували здатність ефективно протистояти підступному ворогу і саме відтоді розпочалося тривале, багаторічне примушування російського агресора до миру.

Він, зокрема, нагадав, що у вересні 2014 року Україна нарешті згуртувала міжнародну підтримку, отримавши готовність союзників і партнерів як через застосування санкцій, так і надання військової допомоги, тиснути на Росію – не лише політично, але й конкретними мотиваційними заходами.

“Ми вперше на практиці перевірили ефективність формули – рішучість України, помножена на підтримку союзників дає стримування Росії через збільшення для неї ціни агресії”, - підкресли колишній Президент.

Водночас він наголосив, що сьогодні Росія намагається забути про вказаний мінський протокол і відповідно ігнорувати виконання своїх зобов’язань, “аби нав'язати свій порядок врегулювання, змусивши Україну прийняти капітуляцію, та розбити міжнародну солідарність”.

“Розбудова українського війська, інтеграція в ЄС та НАТО через реформи і зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України – це запорука перемоги і процвітання України. Це те, від чого новому керівництву в жодному разі не треба відступати, які б обіцянки, гарантії чи запевнення не йшли з Москви. Нічого про Україну без України!” - підкреслив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-