Більше омбудсменів: Рада направила до КСУ ще один проєкт змін

Більше омбудсменів: Рада направила до КСУ ще один проєкт змін

Укрінформ
Верховна Рада включила до порядку денного та направила на висновок до Конституційного суду законопроєкт №1016 «Про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України)».

Рішення про ухвалення відповідної постанови №1016/П підтримали 298народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Передбачається, що ухвалення відповідного закону сприятиме оптимізації механізму парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина в Україні.

«Проблема реалізації прав та свобод людини і громадянина є без перебільшення найактуальнішою із соціальних проблем в Україні. Саме тому важливим є створення дієвого та ефективного механізму парламентського контролю за додержанням прав та свобод людини і громадянина в Україні. Очевидно, що одна посадова особа – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, на яку на сьогодні покладена ця функція, не може ефективно виконувати належні їй повноваження», - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: КСУ може випередити нову Раду з законом про люстрацію - Рябошапка

Законопроєктом пропонується закріпити нове повноваження парламенту - призначення на посади та звільнення з посад уповноважених Верховної Ради України за додержанням Конституції України і законів в окремих сферах; заслуховування їх щорічних доповідей про стан дотримання Конституції України і законів у відповідних сферах.

Також передбачається встановити, що для здійснення парламентського контролю за додержанням Конституції України і законів в окремих сферах Верховна Рада може призначати уповноважених Верховної Ради, правовий статус яких визначається окремими законами.

Загалом метою запропонованих законопроектом змін є забезпечення ефективного механізму парламентського контролю за додержанням прав та свобод людини і громадянина в Україні.

Як повідомлялося, 2 вересня Комітет ВР із питань правової політики рекомендував парламенту включити в порядок денний другої сесії і направити на розгляд Конституційного суду президентський законопроєкт №1016.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-