До КСУ направили законопроєкт Зеленського про його право призначати директорів НАБУ і ДБР

До КСУ направили законопроєкт Зеленського про його право призначати директорів НАБУ і ДБР

Укрінформ
ВР включила до порядку денного та направила до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроєкт №1014 "Про внесення змін до статті 106 Конституції України".
Рішення про ухвалення відповідної постанови №1014/П підтримали 282 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У вказаній статті Конституції йдеться про закріплення повноважень Президента утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро, призначати на посади та звільняти з посад директора Національного антикорупційного бюро і директора Державного бюро розслідувань.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту, документ пропонує доповнити статтю 106 Конституції двома новими пунктами – 11-1 та 12-1. Таким чином, планується надати Президенту повноваження утворювати відповідно до закону Національне антикорупційне бюро, призначати на посади та звільняти з посад у порядку, визначеному законами України, директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань.

Законопроєкт також передбачає надати дозвіл Президентові утворювати незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначати на посади та звільняти з посад їх членів у порядку, визначеному законами.

"Прийняття закону сприятиме оптимізації повноважень глави держави у сфері утворення незалежних регуляторних органів, Національного антикорупційного бюро України, призначення на посади та звільнення з посад членів незалежних регуляторних органів, директора Національного антикорупційного бюро України та директора Державного бюро розслідувань", - ідеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Рада направила до КСУ проєкт змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

Як повідомлялося, 2 вересня Комітет ВР із питань правової політики рекомендував парламенту включити в порядок денний другої сесії і направити на розгляд Конституційного суду президентський законопроєкт №1014.

У разі, якщо КС дасть позитивний висновок, законопроєкт можуть схвалити в першому читанні. На наступній сесії він має бути ухвалений не менш ніж 300 голосами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-