Зняття недоторканності стосується лише кримінальних злочинів - Зеленський

Зняття недоторканності стосується лише кримінальних злочинів - Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запевнив, що проєкт змін до Конституції передбачає зняття недоторканності з народних депутатів у разі вчинення ними кримінальних злочинів, депутатський індемнітет за політичні рішення залишається.

Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді в ході розгляду відповідного законопроєкту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я хочу вкотре розвіяти усі міфи та усі політичні маніпуляції: у депутатів зберігається індемнітет, вони не будуть нести відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності”, - підкреслив Зеленський.

Президент наголосив, що якщо депутат збиває людину або “кришує” видобуток бурштину, або вчиняє будь-який інший кримінальний злочин, то повинен нести відповідальність.

Водночас він розповів, що вчора “протягом дня і ночі дехто намагався зірвати” голосування за зняття депутатської недоторканності.

“Думаю, громадяни здогадаються, хто ці люди, коли побачать поіменний список голосування: біля їх прізвища, на жаль, буде написано: “Проти”, - додав глава держави.

Разом з тим, обіцянки українських парламентаріїв скасувати недоторканність Президент порівняв із “вічним двигуном” політичного життя.

“Українські депутати зробили дійсно геніальне відкриття — вони винайшли вічний двигун, вічний двигун політичного життя. Працює дуже просто — спочатку кандидати в депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім народ забуває, а на наступних виборах кандидатам є що обіцяти”, - зауважив Зеленський.

Він зазначив, що такі обіцянки “працюють” майже 20 останніх років, але наголосив, що “цьому гаджету час відправитися на звалище історії”.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада почала розгляд другому читанні законопроєкту № 7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Читайте також: Скасовувати недоторканність слід лише з урахуванням рекомендацій “Венеціанки” - Княжицький

Передбачається, що законопроєкт набере чинності з 1 січня 2020 року.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики 2 вересня затвердив висновок до законопроєкту. У висновку, зокрема, міститься рекомендація Раді ухвалити в цілому законопроєкт про зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Як повідомлялося, Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Конституційний суд ще 19 червня 2018 року визнав конституційним законопроєкт № 7203.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-