ОПЗЖ не підтримає зняття депутатської недоторканності у другому читанні - Бойко

ОПЗЖ не підтримає зняття депутатської недоторканності у другому читанні - Бойко

Укрінформ
Фракція політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» не буде підтримувати у 2-му читанні законопроєкт №7203 «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».

Про це журналістам після засідання Погоджувальної ради повідомив співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми підтримали цей законопроєкт в 1-му читанні з урахуванням того, що недоторканність буде знята з усіх осіб, які сьогодні її мають, а не тільки з депутатів і не тільки вибірково, так би мовити. Сталося так, що тільки депутатів це торкається, а власне кажучи, гарант Конституції, Президент країни, залишається поза цим законом. Ми цей закон підтримувати не будемо з міркувань моралі», - сказав Бойко.

Він додав, що всі повинні бути рівні перед законом.

Також Бойко уточнив, що його фракція підтримує законопроєкт, що передбачає запровадження пропорційної системи голосування.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив сподівання, що на засіданні у вівторок, 3 вересня, народні депутати підтримають законопроєкт № 7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Комітет Верховної Ради з питань правової політики 2 вересня затвердив висновок до законопроєкту. У висновку, зокрема, міститься рекомендація Раді ухвалити в цілому законопроєкт про зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Читайте також: Зняття недоторканності: меншість хоче, щоб врахували висновки "Венеціанки" та КС

Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Читайте також: Комітет рекомендує Раді схвалити зняття депутатської недоторканності

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд ще 19 червня 2018 року визнав конституційним законопроєкт № 7203. Водночас після висновку КСУ Верховна Рада так і не внесла його на голосування.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, повинен отримати на наступній сесії конституційну більшість у щонайменше 300 голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-