Зняття недоторканності: меншість хоче, щоб врахували висновки

Зняття недоторканності: меншість хоче, щоб врахували висновки "Венеціанки" та КС

Укрінформ
Партія "Європейська солідарність", так само як і інші політичні сили меншості, наголошують на необхідності врахування позиції Венеційської комісії і застережень Конституційного суду України при голосуванні за зняття депутатської недоторканності.

Про це сказала журналістам співголова фракції "Євросолідарність" Ірина Геращенко за підсумками Погоджувальної ради парламенту, повідомляє пресслужба партії.

"В ході обговорення важливого законопроєкту щодо зняття депутатської недоторканності, окрім однієї політичної сили – партії більшості, всі інші політичні сили дуже чітко наголосили, що питання зняття депутатської недоторканності стоїть на порядку денному і всі мають його підтримати. Але Верховна Рада України має діяти бездоганно. Не вигадувати український ровер чи самокат, а їхати на потязі, який приведе нас до Європейського Союзу", – підкреслила Геращенко.

За її словами, під час обговорення наголошувалось на важливості врахування у законопроєкті про зняття недоторканності і висновку Конституційного суду України, і так само висновку Венеційської комісії, який повністю підтверджує ці самі застереження.

"Для того, щоб не було жодної підстави для Конституційного суду скасувати наше з вами перше голосування, важливо, щоб ми з вами врахували ці застереження", – заявила Геращенко.

Вона також повідомила, що фракція "Європейська солідарність" підготувала відповідний проєкт закону для того, щоб проголосувати дане рішення без процедурних порушень.

Читайте також: Разумков сподівається, що Рада завтра скасує депутатську недоторканність

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

У понеділок, 2 вересня, Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалили законопроєкт щодо недоторканності депутатів у цілому.

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд 19 червня 2018 року визнав законопроєкт № 7203 конституційним.

Венеційська комісія 2015 року дійшла висновку, що повне скасування депутатського імунітету в країнах із вразливою демократією, якою є Україна, може бути небезпечним для функціонування та незалежності парламенту. Водночас Комісія визнає, що недоторканність може бути перешкодою для боротьби з корупцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-