Разумков сподівається, що Рада завтра скасує депутатську недоторканність

Разумков сподівається, що Рада завтра скасує депутатську недоторканність

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що на засіданні у вівторок, 3 вересня, народні депутати підтримають законопроєкт № 7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Про це він сказав під час брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо я не помиляюся, було 363 народних депутати, які підтримали цей законопроєкт, і я впевнений, що завтра вони так само, а може і більше, підтримають цю ініціативу", - сказав Разумков.

Він також наголосив на необхідності ухвалення відповідного законопроєкту, зважаючи на запит суспільства.

"Завтра він (законопроект № 7203 — ред.) і буде занесений до зали. Це буде вже наступна сесія — це буде друга сесія Верховної Ради України ІХ скликання. Перша сесія була 29 серпня. Ви були тут присутні. Тому я впевнений: ми не порушуємо жодного закону, і той запит, який є, і ті очікування, які є в українського суспільства про необхідність ухвалення такого рішення, вони очевидні", - додав спікер ВР.

За його словами, у порядку денному засіданні ВР 3 вересня "будуть ще 7 законопроєктів, пов’язаних зі змінами до Конституції".

"Ми повинні будемо їх розглянути та направити до Конституційного суду України", - наголосив Разумков.

Читайте також: У Раді вже зареєстрували понад 300 законопроєктів - Разумков

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив на засіданні у понеділок, 2 вересня, висновок до законопроєкту №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Відповідне рішення підтримали 17 членів комітету, проти - двоє, утримався - один і не голосували - двоє.

У висновку, зокрема, міститься рекомендація Раді ухвалити в цілому законопроєкт про зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд ще 19 червня 2018 року визнав конституційним законопроєкт № 7203. Водночас після висновку КСУ Верховна Рада так і не внесла його на голосування.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, повинен отримати на наступній сесії конституційну більшість у щонайменше 300 голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-