Кабмін Олексія Гончарука: Плани та амбіції

Кабмін Олексія Гончарука: Плани та амбіції

Аналітика
Укрінформ
Куди поведе Україну її наймолодший та амбітно заряджений уряд – прогнози, припущення

Верховна Рада України ІХ скликання у четвер 29 серпня на своєму першому засіданні обрала прем'єр-міністром Олексія Гончарука та затвердила склад нового Кабінету міністрів. З 17 членів Кабміну 11 – чоловіки, 6 – жінки. Середній вік урядовців – 39 років. Новий уряд аналітики коротко схарактеризували як "молодий, амбітний, заряджений, досить професійний, без очевидних «смотрящих», з одною ложкою дьогтю (натякаючи на Арсена Авакова, що тимчасово залишається на позиції міністра внутрішніх справ – Ред.). Тобто, "притомних" прізвищ в Кабміні вдосталь, щоби попри молодий вік їх носіїв (наприклад, віце-прем'єру - міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову лише 28 років) говорити про потенційну ефективність нового складу. Хоча усі розуміють, що попрацювати їм доведеться чимало. Адже країна все ще на переломному етапі – певний прогрес в її розвитку вже пішов, але не настільки швидко, як хотілося б. Та й ризики "відкотитися" назад у економічну прірву повністю не ліквідовані. Президент Зеленський, виступаючи перед депутатами Ради зазначив, що попередні 100 днів можна назвати тихою прогулянкою у сутінках, з включеними фарами на першій швидкості.

"Я впевнений, що зараз країна нарешті зможе увімкнути 5-ту швидкість і впевнено рухатися шляхом змін", – анонсував він початок швидких змін. Тож Укрінформ досліджував, які перспективи чекають українців з урядом Гончарука.

Планів громаддя і обіцянок потік

Перше засідання нового українського уряду новообраний прем'єр-міністр Олексій Гончарук провів о 23.00 в день призначення. А до того встиг закликати Верховну Раду ухвалити 37 важливі проєкти законів, які нова влада вже внесла на розгляд парламенту.

"Уже зареєстровано 37 законопроєктів в Раді, які є нашими першочерговими", – сказав Гончарук з парламентської трибуни під час своєї короткої презентації. І він не бачить підстав затягувати з їх ухваленням вже у цьому році. Хоча Олексій Гончарук і розуміє, що навіть попри безумовну підтримку парламенту, яка вже чітко вимальовується, у нинішній ситуації новому уряду працювати буде непросто.

За його словами, програма новоствореного Кабінету міністрів буде готова впродовж місяця. "Уряд може подати програму протягом місяця", – сказав він, відповідаючи на закид із зали від опозиційних депутатів, мовляв, не будемо голосувати, бо не бачимо цілісної програми. Прем'єр зазначив, що у нового складу Кабміну є уявлення про те, що відбувається, проте необхідно оцінити справ стан.

Із промови, яку виголосив Олексій Гончарук у ВР, випливає, що уряд ставить собі амбітну ціль – економічне зростання не по 2-3 %, а по 5-7% мінімум. При цьому кардинального перегляду монетарної стратегії та відмови від співпраці з МВФ не буде. Україна продовжить інтеграцію з ЄС, зокрема, з його енергетичним ринком. "У цьому році так само важливо "почистити" податкову від корупції, навести порядок з податковим адмініструванням. Ще одною бідою в Україні, ви знаєте, є контрабанда. Вона вбиває бізнес і конкуренцію. Це треба припинити. Як це зробити, ми дуже добре знаємо. Є вже нормальна взаємодія з новою митною службою, з прикордонною службою. Дай Бог з поліцією і СБУ також буде ще краща взаємодія уряду. І я розраховую, що до кінця року ми забудемо про контрабанду, як про системне явище", – пообіцяв прем'єр. Запам'ятаємо...

За словами Олексія Гончарука, кадрові рішення теж будуть швидкими та рішучими. З парламентської трибуни він оголосив про намір у найближчий місяць проаналізувати діяльність усіх органів і звільнити всіх неефективних керівників. "А окремо там навіть аналізувати нічого. Я знаю: там ДАБІ, наприклад, Держкомзем – тут вихід одразу, на мою думку", – заявив прем'єр.

Хоч скепсису відносно найближчих перспектив соціально-економічного розвитку країни традиційно вистачає, та голосів оптимістів це не заглушує. "Цей КМУ майже повністю складається з людей без конфліктів інтересів. Не так як раніше, коли кілька технократів, навіть не більшість, працювали серед старої еліти (і це вважали вже перемогою) та мали постійно йти на болючі компроміси для досягнення результату. А тепер цього не потрібно! Знаю, що “а тепер подивимось, як у них у всіх нічого не вийде” – це національний український спорт, але пропоную його відкласти, бо нема жодної причини, чому притомна людина не хотіла б щоб цей уряд був успішним", – радіє директор ДП "Прозорро.Продажі" Олексій Соболєв в своєму дописі в FB.

А чарівної палички, хоч би як хотілося, не буде...

Загалом аналітики вважають, що новий уряд продовжить і суттєво активізує структурні реформи, які тією чи іншою мірою, з тим чи іншим успіхом, вже втілюються в Україні. А також розпочне реформування за іншими напрямками.

“Один із пріоритетів прем’єр вже назвав – суттєве прискорення темпів економічного розвитку України. Інша річ – чи це вдасться: бо досягнути відповідної мети на практиці доволі складно. Попередній глава уряду, Володимир Гройсман, свого часу також декларував такі цілі, але завдання так і не виконав. З різних причин – зокрема, і з огляду на те, що країна переживає нині піковий період виплат за зовнішніми борговими зобов’язаннями, тож значну частину коштів, які могли б прислужитися реальній економіці, доводиться витрачати на виплати кредиторам. Також прискорення економічного розвитку напряму залежить від інвестицій, а вони просто так – за бажанням чи помахом чарівної палички – не приходять. Звісно, уряд намагатиметься це зробити, хоча в результаті цих зусиль я не впевнений", – коментує голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Втім експерт прогнозує, що саме уряду Гончарука стане рішучості здійснити кілька кардинальних кроків. Зокрема, створення в Україні ринку сільськогосподарської землі. "До кінця року обов’язково ухвалять рішення про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Кроки до цього будуть непростими і можуть викликати неоднозначні наслідки – і економічні, і – особливо – соціально-політичні. Стежитимемо, чи встигнуть уряд, а потім і парламент, приготуватися до цього кроку. Хоча цей парламент, як ми напередодні переконалися, голосує доволі швидко. А ось в урядовців завдання складніше – підготувати цілий пакет законопроектів, які б забезпечили більш-менш неконфліктний процес формування ринку сільськогосподарської землі" – зазначає Володимир Фесенко.

Він переконаний, що урядовці продовжать реформування і за іншими напрямками – навіть, за тими, спроби змінити які попередньою владою активно критикували представники нової команди. Серед завдань – подолання величезної кількості проблем, що гальмують розвиток медичної галузі. Але у цілому медичну реформу, за його прогнозами, буде продовжено – з певним коригуванням та виправленням помилок. "Головне, чи вистачить новому очільникові рішучості зробити непростий крок, на який Уляна Супрун так і не наважилась, – це відсутність переходу до страхової медицини. Без цього жодної повноцінної медичної реформи не буде", – каже експерт.

“Євроатлантисти”, “європеїсти”, "технократи" та... ложка дьогтю

Коментуючи потенційну ефективність нового уряду, більшість аналітиків напряму пов'язували це з "кадровим" питанням. "Чи не головний, як на мене, проблемний момент, пов’язаний із початком діяльності нового уряду, – це збереженням Арсена Авакова на посаді глави правоохоронного відомства. Крок, який суперечить тому, що Володимир Зеленський говорив ще під час президентської, а потім і парламентської виборчої кампанії. Це може свідчити й про збереження опосередкованого впливу на ухвалення рішень олігарха Ігора Коломойського. Серед позитивних моментів – прихід в уряд цілої плеяди людей, з якими асоціюються реформи, котрі мають досвід якщо не роботи на державному рівні, то, принаймні, у громадських структурах, що працювали безпосередньо з урядами – у тому числі, й попереднім", – зазначив Олексій Гарань, професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Позитивним сигналом, на його думку, є збереження політики, яку останніми роками втілювало Міністерство фінансів. "І збереження на посаді Оксани Маркарової, і призначення міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, котрий не приховував, що на виборах голосував за Порошенка, свідчить, що команда Зеленського вийшла за межі суто політичних міркувань, віддавши перевагу технократичному підходу. Питання лише, чи вдасться Милованову працювати в таких бюрократичних структурах як міністерство та уряд. Ми пам’ятаємо, що після Майдану на цій посаді був Павло Шеремета, але бюрократична машина швидко “з’їла” його...", – нагадав Олексій Гарань.

Він також вітає призначення міністром закордонних справ Вадима Пристайка і віце-прем’єром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби. Мовляв, обидва є переконаними “європеїстами” і “євроатлантистами”. Тож добре, що саме вони відповідатимуть за зовнішній курс країни. Але є один момент, який дещо насторожує. "Маю на увазі слова Пристайка про те, що в української дипломатії є півроку, щоб “зрушити” процес врегулювання на Донбасі. Мені здається, що якраз у дипломатичній роботі ставити часові рамки небезпечно. Бо цим можуть скористатися і Росія, і наші західні партнери для того, щоб тиснути на Україну, домагаючись від неї якихось поступок. Тому це висловлювання нового очільника МЗС, як на мене, потребує подальшого аналізу та роз’яcнень. Як, власне, чекаємо й на конкретику щодо напрямків економічного розвитку України, яку розраховуємо почути вже за місяць, коли уряд обіцяє підготувати програму своєї діяльності”, – резюмував пан Гарань.

Оксана Поліщук, Владислав Обух, Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-