Рада може повернути НАБУ повноваження, які скасував КСУ - Ситник

Рада може повернути НАБУ повноваження, які скасував КСУ - Ситник

Укрінформ
Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник сподівається, що Верховна Рада ухвалить законопроєкт, яким відновить право відомства оскаржувати в судах сумнівні угоди.

Про це він сказав під час пресконференції в Укрінформі.

“Конституційний суд абсолютно незаконно скасував повноваження НАБУ. При чому вніс до свого рішення явно недостовірні дані, мотивуючи своє рішення. Але, наскільки я знаю, є варіант, як повернути ці повноваження НАБУ і САП. Тому я сподіваюся, що з початком роботи парламенту ці законопроєкти будуть прийняті”, - заявив Ситник.

Як повідомлялося, 6 червня Конституційний суд визнав неконституційним положення пункту 13 частини першої статті 17 закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Відповідне рішення було ухвалене за конституційною скаргою АТ "Запорізький завод феросплавів" - підприємства, що контролюється групою "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Читайте також: Ситник сподівається, що Антикорупційний суд запрацює 5 вересня

Там вважали неконституційним повноваження НАБУ звертатися до суду з цивільними позовами щодо визнання недійсними угод фігурантів кримінальних розслідувань у топ-корупції.

У свою чергу у Центрі протидії корупції повідомили, що скасування через суд таких угод — це механізм зупинки корупційних схем на час, поки ще йде розслідування у справі та ще не винесені вироки.

Загалом за 4 роки роботи НАБУ подало 42 позови, за якими визнали недійсними 92 сумнівні угоди. До держпідприємств мали повернутися 7 млрд грн.

Після ухвалення КСУ цього рішення НАБУ більше не зможе оскаржувати угоди, доки ще триває розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-