В Штатах оцінюватимуть наміри Зеленського за кандидатурою прем’єр-міністра

В Штатах оцінюватимуть наміри Зеленського за кандидатурою прем’єр-міністра

Укрінформ
Американські експерти очікують на висунення кандидатури прем`єр-міністра, аби оцінити орієнтованість нової влади на курс реформ.

Про це йдеться в опитуванні експертів, здійсненому американським аналітичним центром «Атлантична рада», повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Близько двох третин депутатів ніколи раніше не сиділи у парламенті. Це буде перший український парламент за майже двадцять років, у якому не пануватимуть бізнесмени, які працюють на власну вигоду", - зазначає старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Андерс Аслунд. 

Читайте також: Зеленський має швидко діяти та виправдати довіру виборців – австрійські ЗМІ

Аналітик Майкл Боцюрків погоджується з Аслундом щодо «нового дня для України» і додає, що відколи президент Зеленський отримав повний контроль над парламентською більшістю, він буде здатен реалізувати свій порядок денний реформ. 

Водночас Боцюрків звертає увагу на виклики, які постають перед новим президентом внаслідок такої концентрації влади. 

«Ставки будуть дуже високими для Зеленського. У нього більше не буде такої розкоші, як у його попередників, - скидати вину за бездіяльність чи затримку законопроєктів на безкомпромісність парламенту», - наголошує він. 

Читайте також: Компроміс Зеленського із Кремлем становитиме небезпеку і для Європи – Welt

Експерт додає, що президент повинен «довести, що він сам собі господар» і зробити ключові призначення без непотрібного впливу «заможних приятелів», таких, як Ігор Коломойський. 

«Йому варто також утриматися від спокуси помсти проти опонентів, зокрема, заборон обіймати урядові посади через дискримінаційну люстраційну політику», - попереджає Боцюрків, додаючи, що у попередній владі були фахівці, які мають необхідний досвід реформ. 

У свою чергу, Андерс Аслунд додає, що масштаб перемоги Зеленського та одночасна нестача досвідчених політиків роблять більш вірогідним призначення саме технократичного уряду. 

Серед пріоритетних дій нової влади, Аслунд називає зняття депутатської недоторканності, «швидкі дії для встановлення верховенства права», звільнення генпрокурора, очищення митниці, початок пілотних проєктів з продажу сільськогосподарських земель у державній власності та пришвидшення приватизації. 

Читайте також: Вибори до ВР надали Зеленському сильний мандат – ХДС

Директор Євразійського центру «Атлантичної ради» Джон Гербст погоджується з іншими експертами щодо потреби призначити технократичний уряд, який зможе провести реформи «не оглядаючись на власні подальші рейтинги» і звертає увагу, що вибір особи прем`єр-міністра буде «ключовим». 

«Зеленський зробив чудовий вибір, призначивши Айвараса Абромавичуса керувати Укроборонпромом, державним оборонним конгломератом, Макса Нефьодова керівником митниці. Вибір прем`єра буде ще важливішим», - зауважив він. 

Погоджується з Гербстом і президентка Києво-Могилянської фундації Америки Марта Фаріон, яка наголошує, що вибір кандидатури прем`єр-міністра буде мати ключове значення та покаже чому відданий Зеленський та які наміри він має, водночас це буде вирішальний момент для демонстрації здатності президента Зеленського до урядування.

«(президенту Зеленському - ред.) потрібен прем`єр найвищого ґатунку фаховості, з досвідом та знанням в питаннях економіки, політики та суспільства як на національному, так і на міжнародному рівні, зі здатністю керувати ефективним Кабінетом Міністрів, який впровадить порядок денний, який підтримують виборці президента», - зазначила вона. 

Загалом ці та інші опитані «Атлантичною радою» експерти сходяться на думці, що небувалий кредит довіри, наданий виборцями президенту Зеленському та його партії, несе як масштабні можливості для впровадження реформ, так і високі ризики внаслідок концентрації влади в одних руках. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-