Позиція Києва щодо амністії та статусу Донбасу залежатиме від нової Ради — Безсмертний

Позиція Києва щодо амністії та статусу Донбасу залежатиме від нової Ради — Безсмертний

Укрінформ
Позиція України щодо особливого статусу Донбасу, амністії та місцевих виборів буде визначена новообраним парламентом, а після цього представники України просуватимуть її на мінському майданчику.

Про це заявив на брифінгу в четвер, 18 липня, представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний у відповідь на запитання щодо української позиції стосовно особливого статусу Донбасу, амністії та місцевих виборів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі ці речі будуть здійснюватися по закону України. Закон буде прийнято українським парламентом. Я вчора сказав на переговорній групі": "В Україні 21 липня буде обрано парламент. У нас парламент по команді не голосує. Тому я готовий після обрання парламенту, формування відповідної структури вступити в діалог з депутатами, як вони бачать цей процес і який його зміст", - сказав Безсмертний.

Він зауважив, що тут мало бажання "одних, других і третіх" на свій розсуд провести ці процедури.

"Це не слово сказати, це важка робота. Вона буде складатися з перемовин у Мінську, з діалогу з парламентом і відповідними комітетами, з фахівцями... Тут ще є інша сторона - міжнародні організації, бо є речі, до яких Україна ніби приєдналася формально, але фактично за ці роки їх не виконала. Тому треба буде з ними вести діалог, коригувати всі ці процеси, домовлятися і реалізовувати", - зазначив Безсмертний.

За його словами, все це стоїть в рамках завдань, сформованих Президентом, "відповідно працює Тристороння контактна група, її голова і керівники підгруп".

Читайте також: Безсмертний пояснив, чому у Мінську не говорять про звільнення моряків

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування ухвалили у вересні-2014 на 3 роки. Потім продовжили до 31 грудня 2019-го. Він передбачає, що особливий порядок на окупованих територіях набирає чинності виключно після виконання ряду умов. Зокрема, виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України.

Закон "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей" ухвалили 16 вересня 2014 р. Він передбачає звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності учасників незаконних збройних формувань і осіб, які не вчинили тяжких злочинів. Зокрема, умисного вбивства, тероризму, замаху на життя державного діяча, працівника правоохоронних органів, судді, зґвалтування, мародерства, знущання над загиблими, знущання над пам'ятниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-