Україна ще не пропонувала Британії та США увійти у

Україна ще не пропонувала Британії та США увійти у "нормандський формат"

Укрінформ
Україна ще не надсилала офіційних пропозицій Великій Британії і США щодо участі у перемовинах у складі "нормандського формату" для врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Про це заявив на брифінгу у вівторок, 16 липня, заступник керівника Офісу Президента України Вадим Пристайко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Формально, офіційно ні, не надсилали запрошення ні (Великій) Британії, ні Сполученим Штатам взяти участь у переговорах у складі "нормандського формату". Разом з тим хочу сказати, що "нормандський формат" - це не Біблія, так само як "мінський формат". Ми не можемо безкінечно працювати в рамках цих форматів, якщо вони не приносять миру на нашу землю. Якщо ми побачимо і переконаємося в тому, що ці формати вичерпали (себе), ми будемо шукати інші формати. Це те, що в загальних рисах зараз намагався пояснити, дати сигнал Президент Зеленський", - сказав Пристайко.

Він зауважив, що питання розширення "нормандського формату" обговорюється не вперше, воно порушувалося і за попереднього Президента Петра Порошенка. За словами Пристайка, низка країн висловлювали зацікавленість у тому, щоб узяти участь у цих перемовинах.

"Не хочу називати всіх, але це не таємниця, що Канада хотіла взяти участь, Польща пропонувала свої послуги. Сполучені Штати - це логічний вибір, тому що вони спочатку брали участь у "женевському форматі", який був до "нормандського", якщо повернутися назад в історію. Тобто зрозуміло, звідки йдуть ці ініціативи", - зазначив заступник керівника Офісу Президента України.

Читайте також: Дипломат розповів про «конструктивну атмосферу» на Нормандській зустрічі — Єльченко

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський звернувся до президента Російської Федерації Володимира Путіна із пропозицією провести переговори у Мінську за участю їх обох, а також президента США Дональда Трампа, прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей, канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Емманюеля Макрона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-