Після ПАРЄ на росіян у ПА ОБСЄ чекав

Після ПАРЄ на росіян у ПА ОБСЄ чекав "дуже холодний душ" - Герасимов

Укрінформ
На сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ була чітко продемонстрована рішуча єдність міжнародної спільноти в засудженні російської агресії проти України - як у Криму, так і на Донбасі.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив голова делегації Верховної Ради у ПА ОБСЄ Артур Герасимов.

"Найважливішим є те, що після подій у ПАРЄ сьогодні в Люксембургу була продемонстрована єдність міжнародної спільноти у засудженні російської агресії проти України в цілому, включно з Донбасом. І під час виступів колег-парламентаріїв з інших країн, і під час обговорень нашої резолюції чи взагалі ситуації з російською агресією ми відчували цю підтримку. Це був не холодний, це - дуже холодний душ для російської делегації", - зазначив Герасимов.

Читайте також: Комітет ПА ОБСЄ закликав вивести російські війська з України

За його словами, на початку сесії ПА ОБСЄ буквально "відчувалося в повітрі", з яким настроєм приїхали російські депутати: "Після подій в ПАРЄ росіяни приїхали сюди впевнені, що питання вирішено. І їхня поведінка це демонструвала. Але завдяки потужній роботі нашої делегації Верховної Ради, МЗС і передусім Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні вдалося не просто переламати ситуацію, а зробити так, що за українську резолюцію проголосували майже в десять разів більше делегатів, ніж проти неї. Проти голосувала одна делегація - це самі росіяни".

Депутат нагадав, що сьогодні комітет з політичних питань та безпеки ПА ОБСЄ підтримав запропоновану українською делегацію резолюцію із засудженням захоплення українських моряків та мілітаризації Росією Криму, Чорного й Азовського морів.

Читайте також: Комітет ПА ОБСЄ схвалив резолюцію щодо російської мілітаризації Криму

"Стосовно цієї резолюції, ключові моменти там такі: повністю підтверджується те, що Крим – це Україна, підтверджується та робиться наголос на захисті територіальної цілісності та суверенітету України, і також чітко засуджується мілітаризація Криму та піратський напад Росії на наших моряків біля Керченської протоки", - заявив Герасимов.

Крім того, комітет з політичних питань та безпеки ПА ОБСЄ ухвалив резолюцію із засудженням російської агресії на Донбасі. У цьому документі міститься заклик забезпечити деокупацію АР Крим та Севастополя, вивести російські збройні сили з української території, а також заклик до РФ виконати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей, яких вона не виконує. При цьому було відхилено поправку російської делегації, яка хотіла виключити цей заклик із тексту резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, із 4 до 8 липня в Люксембургу проходить XVIIІ щорічна сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ. У її роботі беруть участь 300 делегатів, які представляють 57 країн-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламенти держав-партнерів, а також представники міжнародних організацій.

Минулого тижня ПАРЄ, попри протест української делегації та інших країн, погодилася повернути росіян до цієї організації безумовно та без жодних санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-