Україна попередила ЄС про ймовірність газової кризи на початку 2020 року - Зеркаль

Україна попередила ЄС про ймовірність газової кризи на початку 2020 року - Зеркаль

Укрінформ
Україна попередила країни-члени Євросоюзу про ймовірну газову кризу, яка може виникнути через відсутність договору про транзит газу через українську газотранспортну систему з Росією на початку 2020 року.

Про це в телефонному інтерв'ю Bloomberg повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

“Україна попередила європейські країни підготуватися до газової кризи на тлі скептицизму, що країна зможе узгодити з Росією новий контракт про транзит газу (через Україну до Європи— ред.) до закінчення поточного контракту”, - йдеться у повідомленні.

За словами Зеркаль, нині вірогідність того, що не буде нового контракту до 1 січня 2020 року, “дуже висока”.

“Поки Росія продовжує відкладати дату проведення переговорів щодо контракту (про транзит газу — ред.), похмурий сценарій газової кризи вартий того, щоб його серйозно розглянули”, - заявила вона.

Зеркаль додала, що саме з цього приводу Україна та ряд європейських країн нині накопичують запаси газу в своїх сховищах.

Читайте також: Берлін вимагає від Москви продовження газового транзиту через Україну

Як відомо, термін дії контракту на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

Росія не узгодила проведення тристоронніх переговорів щодо укладення нового контракту про транзит газу в ЄС через українську газотранспортну систему в травні, на червень переговори також не були узгоджені. Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко припускає, що РФ чекає рішення Данії щодо "Північного потоку-2", з якого буде зрозуміло, затримається його будівництво на півроку, чи він запрацює з 1 січня 2020 року, як і було заплановано.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина і РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія зараз відмовила Газпрому і вимагає від компанії, яка будує "Північний потік-2", провести оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який буде проходити в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-