Україна vs Росія: Зеркаль підбила підсумки слухань у Гаазі

Україна vs Росія: Зеркаль підбила підсумки слухань у Гаазі

Укрінформ
Сьогодні у Постійній палаті третейського суду в Гаазі завершилися слухання за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави закінчилися. Свою позицію представляла Україна.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

За підсумками цих двох тижнів судді мають вирішити, чи є юрисдикція по всіх заявлених Україною порушеннях.

“Росія бачить себе переможцем, якого не судять, тому заперечує саму можливість того, що її дії можуть розглядатися судом чи трибуналом. Ми ж вважаємо, що Росія - міжнародний правопорушник, який має бути притягнутий до відповідальності. Через це визнання юрисдикції Судом ООН і трибуналом з морського права буде перемогою. Для нас і для всього світу”, - написала у Facebook заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Вона також зазначила, що українська команда працювала день і вночі, щоб гідно представити позицію України у юридичній боротьбі з Росією.

Читайте також: Україна vs Росія: суд у Гаазі може ухвалити рішення про юрисдикцію протягом півроку

Як повідомлялося, цього тижня у Гаазі проходили слухання за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави. Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в Палаці миру, тій самій будівлі, що й Міжнародний суд ООН, де з 3-7 червня проходили слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створений арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-