Україна vs Росія: Третейський суд у Гаазі оприлюднив позиції сторін

Україна vs Росія: Третейський суд у Гаазі оприлюднив позиції сторін

Укрінформ
На сайті Постійної палати третейського суду у Гаазі 10 червня опублікували позиції України та РФ про юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і у Керченській протоці.

Про це повідомляє МЗС України.

Зокрема, Росія наполягає, що трибунал не має юрисдикції щодо позову України, оскільки він не може визначати, яка держава є суверенною щодо сухопутної території Криму.

Україна наполягає, що з моменту розпаду Радянського Союзу в 1991 році є загальновизнаним (в тому числі і Росією), те, що Крим є частиною України. "Саме цей беззаперечний статус визнано міжнародною спільнотою та Генеральною Асамблею у своїх резолюціях", - підкреслює МЗС.

Разом з тим у зовнішньополітичному відомстві наголошують, що спір, який з 10 по 14 червня розглядається Постійною палатою третейського суду у Гаазі, серед іншого "стосується крадіжок Росією вуглеводних ресурсів та надр на мільярди доларів, її узурпації прав регулювати рибальство, що позначилося на сотнях кустарних і промислових риболовних підприємств, і її втручання в транзит через міжнародну протоку, яку щорічно відвідують майже 20 000 суден". Також спір стосується порушень Росією UNCLOS (Конвенції ООН з морського права). Мета України у цьому арбітражі отримати відшкодування за цю серйозну морську шкоду.

Читайте також: Представники України у Гаазі завтра збираються гучно розгромити Росію — Зеркаль

Росія заявляє у трибуналі, що Азовське море і Керченська протока, нібито, є її внутрішніми водами, і ця позиція базується на заявах російської сторони, що правовий статус Криму, нібито, змінився (йдеться про анексію Криму, проголошену Москвою 18 березня 2014 р. за підсумками "референдуму" 16 березня).

Представники РФ також намагаються переконати трибунал, що вимоги України непрямо передбачають делімітацію морських кордонів, а це питання виключено з юрисдикції Трибуналу статтею 298(1) (А) UNCLOS. Проте, і такі заперечення Росія будує на припущенні, що вона має право на територіальне море, виключну економічну зону і континентальний шельф, що простягається від Криму (тобто відправною точкою є, нібито, приналежність Криму Росії).

Росія вважає, що вимоги України у цій справі стосуються військової діяльності, яка теж виключена з-під юрисдикції Трибуналу. Але, наполягає Україна, порушення Росією UNCLOS відбулися вже після вторгнення Росії до Криму. До того ж, вторгнення Росії на півострів не є предметом жодних вимог України у цьому спорі.

Росія намагається уникнути цілісного розв'язання цього спору, і розділити позов України для вирішення кількома трибуналами в окремих частинах. Проте "спроба Росії поділити цей спір не відповідає Конвенції, а також заявам обох сторін відповідно до статті 287", наголошують в МЗС та підкреслюють, що заперечення Росії щодо, нібито відсутності Постійної палати третейського суду в Гаазі юрисдикції розглядати цей позов мають бути відхилені.

Як повідомляв Укрінформ, Постійна палата третейського суду в Гаазі сьогодні розглядала справи за позовом щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Сьогодні свої аргументи в суді озвучила Росія. Відкритою була лише вступна частина виступу представника Росії у суді. Слухання за закритими дверима ініціювала РФ.

З 10 по 14 червня Постійна палата третейського суду в Гаазі проводить слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Читайте також: Суд у Гаазі: РФ вимагає відхилити позови України в повному обсязі

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-