Представники України у Гаазі завтра збираються гучно розгромити Росію — Зеркаль

Представники України у Гаазі завтра збираються гучно розгромити Росію — Зеркаль

Відео
Укрінформ
Представники України у на слуханнях у Постійній палаті третейського суду в Гаазі завтра мають намір розгромити усі заперечення РФ щодо того, що міжнародний суд не має юрисдикції у справі Україна проти Росії.

Про це під час перерви у засіданні суду сказала заступник міністра закордонних справ, представник України у справі Україна проти Російської Федерації Олена Зеркаль, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Ми збираємося, як завжди, гучно розгромлювати Росію”, - наголосила Зеркаль.

Разом з тим вона пояснила журналістам, що Зпредставники Росії на суді стверджували, що Крим змінив свою територіальну належність у 2014 році.

“Росія вже представила свої зауваження щодо того, що вони вважають, що Крим змінив приналежність у 2014 році після того, як був проведений референдум. Представлені були вже заперечення щодо того, що вся активність в Чорному морі та Азовському морі є військовою активністю з точки зору РФ і тому вона не підпадає під дію цієї конвенції”, - розповіла Зеркаль.

Вона також зазначила, що Росія запевняє, що суд не має юрисдикції, тобто права розглядати справу, яку порушила Україна проти РФ.

“Ми знову чуємо сьогодні про те, що насправді ця справа, з огляду на позицію Росії, - не про море, а вона про Крим, що не відповідає дійсності. Оскільки, ми говоримо, що наша справа про застосування саме конвенції морської. В нас немає питань щодо приналежності Криму, оскільки Крим є частиною України, тому ми не ставимо це питання перед трибуналом. Так само ми не ставимо питання перед трибуналом щодо того, який статус має Азовське море чи Керченська протока, оскільки для нас це також зрозуміло”, - підкреслила Зеркаль і додала, що немає підстав вважати, що Крим змінив свою юрисдикцію і вже не належить Україні.

“Для нас це цілком зрозуміло, як і всьому світу, що Крим – це Україна. Наш спір про те, що наші права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці порушені, що Росія не законно видобуває наші природні копалини, що наші рибалки позбавлені можливості вести традиційні промисли в Чорному та Азовському морях, що Росія порушує принципи свободи навігації і що вона незаконно побудувала Керченський міст”, - сказала представник України.

Також Зеркаль повідомила, що сьогоднішнє засідання суду було закритим для преси за наполяганням саме Росії: “Це було наполягання РФ, щоб тільки виступи агентів були в публічному доступі і трибунал пішов на зустріч Росії”, - пояснила Зеркаль.

Україна представлятиме свою позицію завтра, о 10 ранку, за місцевим часом.

Як повідомляв Укрінформ, Постійна палата третейського суду в Гаазі сьогодні розглядає справи за позовом щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Сьогодні свої аргументи в суді озвучує Росія. Відкритою була лише вступна частина виступу представника Росії у суді. Слухання за закритими дверима ініціювала РФ.

Сьогодні слухання триватимуть до 17:30, за місцевим часом. Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН.

З 10 по 14 червня Постійна палата третейського суду в Гаазі проводить слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Читайте також: Суд у Гаазі: РФ вимагає відхилити позови України в повному обсязі

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-